Co nesmí chybět na letní grilovačce? Těmito dobrotami okouzlíte každého hosta.

Léto je v plném proudu, a to znamená jediné – grilovací sezóna může začít. Teplé večery, vůni grilovaného masa a posezení s přáteli, to má rád snad každý. Poradíme vám, jak se na letní grilování připravit a čím ozvláštnit dobroty z grilu. 

 

 

Rozpalte gril 

Vytáhněte a očistěte gril. Pokud máte klasický gril, rozpálit ho můžete pomocí dřeva, dřevěného uhlí nebo briket. Nevíte, co vybrat? Dřevěné uhlí produkuje více tepla, ale brikety zase hoří delší dobu. Dřevo dodá masu skvělé aroma. Záleží na tom, co vám vyhovuje. Elektrický či plynový gril se hodí na terasu nebo balkon. 

 

Něco pro masožravce 

Klobásky a steaky, to je klasika, která nesmí na žádné zahradní grilovačce chybět. Nezapomeňte maso přes noc naložit do marinády, díky tomu bude křehčí a výborně dochucené. Třešničkou na dortu je BBQ omáčka, která dodá každému jídlu tu správnou chuť. Jako přílohu přichystejte salát nebo grilovanou zeleninu. Vyzkoušejte salát z kimchi, cizrny a avokáda, který rozhodně ocení vegetariáni či vegani. Krkovici nebo kuřecí steaky zná každý, zpestřete si grilování rybou. Na gril se skvěle hodí pstruh, mořský vlk nebo losos.  

Tip: Vyzkoušejte něco nového. Ochutnejte Cebollu, křupavou cibuli nakládanou v limetkové šťávě a jablečném octu. Tímto mexickým pokrmem oslníte své známé a skvěle si pochutnáte. 

 

I vegetariáni si přijdou na své 

Grilovaná zelenina nemusí být to jediné, co nabídnout vegetariánům. Existují různé alternativy masa, na kterých si pochutnají všichni. Vyzkoušejte veganské mleté maso, které se skvěle hodí do burgerů. Dochuťte je naší veganskou pikantní Kimchi BBQ omáčkou, přidejte zeleninu a výborná večeře pro vegany je na světě. Zajímají vás další tipy? Podívejte se na náš článek jak pohostit vegana či vegetariána tak, aby si na grilování opravdu pochutnal. 

 

Domácí BBQ omáčka 

Omáčky a dipy ke grilování prostě patří, dodají totiž skvělou chuť nejen masu. Kečup je klasika, kterou všichni znají, zkusili jste ale někdy dýňový kečup? Překvapte touto nezvyklou omáčkou své hosty a nechte je hádat, jaké má složení. Zatímco dýňový kečup pravděpodobně ochutnáte poprvé, specifickou chuť BBQ omáčky určitě dobře znáte. Jak si připravit BBQ omáčku k masu v pohodlí domova? Je to jednoduché.  

 

Budete potřebovat: 

  • 1 červenou cibuli 
  • 250 g kečupu 
  • 2 stroužky česneku 
  • 1 lžíci oleje 
  • 1 lžíci jablečného octa 
  • 1 lžičku hořčice 
  • 2 lžíce medu 
  • 2 lžíce sójové omáčky 

Na rozpáleném oleji si osmažte najemno nakrájenou cibuli a prolisovaný česnek. Následně přimíchejte kečup, jablečný ocet, hořčici a med. Přidejte sůl a pepř. Nakonec přilijte sójovou omáčku. Celou směs udržujte na mírném ohni 10-15 minut a následně ještě dochuťte. Prosejte přes sítko nebo rozmixujte a dokonalá domácí BBQ omáčka je hotová.  

Tip: Pokud máte rádi pálivější omáčky, nebojte se přidat trochu chilli. A pokud se vám do vaření zrovna nechce, vyzkoušejte naši domácí pečenou BBQ omáčku pálivou.

 

Dobrou chuť  

Pohostěte své známé letos něčím novým. Připravte dokonalou večeři pro vegany i milovníky masa a užijte si společně strávený čas. Přejeme vám dobrou chuť.