Udon nudle s hoisin omáčkou: Recept na rychlou večeři

Chcete si připravit dokonalý asijský pokrm za pár minut? Vyzkoušejte tyhle lahodné udon nudle s Hoisin omáčkou, které vás přenesou přímo do ulic Tokia! 

IMG_3250

2-3 porce

Doba přípravy: 30-40 minut

Na udon nudle s hoisin omáčkou budeme potřebovat:

  • 200 g udon nudlí
  • 6-10 lžic Hoisin omáčky
  • 1 lžička sezamového oleje
  • 1 stroužek česneku (nasekaného)
  • 1 mrkev (nakrájenou na tenké proužky)
  • 1 červenou papriku nakrájenou na tenké proužky)
  • 100 g brokolice (rozdělenou na malé růžičky)
  • 2 jarní cibulky (nakrájené na kolečka)
  • Sezamová semínka na posypání

Recept na udon nudle s hoisin omáčkou ve 3 krocích: 

  1. Příprava všech surovin a vaření nudlí: Začneme tím, že uvaříme udon nudle podle návodu na obalu. Jakmile budou hotové, scedíme je a odložíme na chvíli stranou. Mezitím nakrájíme kuřecí prsa na tenké plátky a připravíme si si zeleninu: mrkev, papriku a brokolici nakrájíme na kousky vhodné velikosti.
  2. Restování masa a zeleniny: V dalším kroku si připravíme maso a zeleninu. Nejprve si na velké pánvi, rozehřejeme na středním plameni sezamový olej. K němu poté přidáme nasekaný česnek a restujeme ho, dokud nezačne výrazně vonět – trvá to asi 30 sekund. Následně k česneku přidáme nakrájená kuřecí prsa. Restujeme je dozlatova, propečená jsou za přibližně 5 minut. Poté na pánev vložíme mrkev, červenou papriku a brokolici, které budeme smažit dalších 5 minut, dokud zelenina lehce nezměkne, ale stále si zachovává svou křupavost.
  3. Finální úprava pokrmu: Jakmile máme připravenou zeleninu , přidáme na pánev uvařené udon nudle. Celý pokrm poté zalijeme Hoisin omáčkou. Vše důkladně promícháme, aby se veškeré ingredience dobře propojily s omáčkou. Celou směs povaříme na mírném ohni ještě asi 2 minuty. Na konec uvařené jídlo můžeme ještě posypat sezamovými semínky.

Jak udon nudle s hoisin omáčkou dotáhnout k dokonalosti

  • Variabilita zeleniny: Tento recept vám umožní širokou škálu variací zeleniny. Nebojte se experimentovat s cuketou, houbami nebo špenátem podle vaší chuti.
  • Veganská varianta: Ve veganské verzi pouze nahradíme kuřecí maso tofu nebo jinými druhy zeleniny.
  • Více chuti: Pokud máte rádi pálivější jídla, stačí přidat do omáčky trochu chilli pasty nebo čerstvé chilli papričky.

Tento jednoduchý recept na udon nudle je nejen rychlý na přípravu, ale také nesmírně chutný. Naše hoisin omáčka dodává pokrmu specifickou sladko-slanou, kterou si určitě zamilujete.

 

Mňam! 

 

Jak ochutit udon nudle?

Udon nudle mají neutrální chuť, můžete je tedy skvěle ochutit ingrediencemi jako je sojová omáčka nebo sezamový olej. Udon nudle podávejte s masem, tofu, zeleninou nebo v misce s horkou polévkou, kde se všechny chutě spojí. 

 

Odkud pocházejí udon nudle?

Udon nudle pocházejí z Japonska, kde jsou tradičním základem japonské kuchyně. Jde o silnější pšeničné nudle, které se často podávají v horkých nebo studených polévkách nebo jako součást typických japonských pokrmů.

 

Jaká jsou nejznámější japonská jídla?

Mezi nejznámější japonská jídla patří sushi, ramen, tempura, sashimi nebo okonomiyaki. V Japonsku se také hojně setkáte s udon nudlemi. Pro japonskou kuchyni jsou typické čerstvé ingredience a pestrost.