Baba Ganoush z pečených lilků a Tahini pasty

JV9_4132 (6)

 

Dnes jsme pro vás připravili recept na orientální dip z pečených lilků a to Baba Ganoush (čti: babaganůš). Na Blízkém východě se používá jako pomazánka nebo také jako předkrm. Základem Baba Ganoush je důkladně upečený lilek, kdy jeho slupka musí být lehce spálená, aby díky tomu získal jemně uzenou chuť.

Baba Ganoush je dokonalý k zelenině nakrájené na hranolky, k arabskému chlebu, k semínkovému chlebu, na bruschetta.. Zkrátka, co kdo rád.

Varianta, jak udělat dokonalý Baba Ganoush, je pro každého jiná. Někdo přidává do receptu sušená rajčata, jiný cibulku, chilli, olivy, kari… A v tom je krása Baba Ganoush – můžete si ho připravit 10x jinak a pokaždé uspokojit svou momentální chuť.  U nás Baba Ganoush připravujeme nejraději takto:

 

Co potřebujeme:

  • 3 lilky
  • 2-3 rozmačkané česneky
  • 2-3 lžíce Tahini
  • 1 lžička římského kmínu
  • 2 lžíce panenského olivového oleje
  • Šťáva z citronu
  • Mořská či Himalájská sůl
  • Koriandr 

JV9_3388 (1)  JV9_3831 JV9_3911 (1) 

 

Jak na to:

Nejprve si rozehřejeme troubu na 250°C. Slupku lilku propícháme vidličkou, aby z něho mohla unikat pára. Ideální je, když lilky položíte přímo na rošt. Pečeme přibližně 35 minut. Hotový lilek se pozná podle nakrabacené opečené slupky.  

Lilky je nutné nechat vychladnout. Následně je podélně rozřízneme a lžící vydlabeme vnitřek. Jednu půlku lilku rozmixujeme a druhou půlku nakrájíme na kostičky. Poté lilky smícháme dohromady. Slupka nebude potřeba a může se hodit do kompostu. Teď přichází na řadu ostatní ingredience, které přimícháme k lilkům, koriandrem nebo jinou bylinkou ozdobíme. 

U nás doma Baba Ganoush mažeme na chléb, na který si přidáme nakládanou cibuli Cebolla – nakládaná cibule z Mexika.

A na závěr si na talíř přidáme trochu Kimchi, protože Kimchi jíme ke všemu a kdo ne, tak si dá alespoň pár vidliček pro lepší zažívání.

Živijó!