O Živině

JV9_3406-EDIT (1)

Co pro vás znamená jídlo? Pro mě bylo odjakživa jedním velkým dobrodružstvím. říká Martin Kudera, zakladatel Farmy Živina

To, že nejíst blbě je základ, jsem se naučil hlavně od mé babičky. Od dětství mi připomínala, že jíst se má vše v rozumné míře, že přidávat ovoce a zeleninu do každodenního příjmu má smysl a že je strava stavebním kamenem dobrého bytí. Její recept na dobrý život evidentně funguje. Tento rok oslavila osmdesátiny a ještě před dvěma lety jsme spolu sjížděli černé sjezdovky v Itálii. Aktuálně lítá s mými syny na hřišti nebo okopává zahrádku, ze které sklízí každoročně tolik zeleniny a ovoce, že ještě na Vánoce máme plné mrazáky. A když už si myslíme, že chvíli odpočívá, tak chodí s telefonem v ruce po bytě a dává rady svým kamarádkám a rodině ohledně zdraví a výživy. Spíš než „ahoj“ od ní první slyšíme: „Jedly děti? A spaly dobře?“

Zpět ke mně, respektive k jídlu. Moje gastro obzory se rozšířily už v 10 letech při cestě s rodiči do Kanady k našim známým, kteří nás tam provedli vyhlášenými gastropodniky. Už před dvaceti lety jsem ochutnal první sushi, učil se jíst humra a rozpoznat čerstvé dary moře od těch mražených. Kanada a Havaj mé chutě rozmazlily natolik, že jsem po návratu už nikdy nevkročil do školní jídelny a více času začal trávit doma v kuchyni. Od té doby je naše cestování spojeno vždy se sportem a jídlem. Má žena a děti se dokonce odnaučily šilhat hlady, protože vědí, že hledat dobrou restauraci až hodinu se nakonec každým soustem vyplatí.

„Stát se tátou bylo snadné, ale být dobrým otcem a manželem je opravdová výzva.”

 

Další milník přišel ve chvíli, kdy jsem se stal tátou a začal tak řešit budoucnost naší rodiny. Vzdělával jsem se a zkoumal, jaký vliv má jídlo na naše zdraví, ekologii, udržitelnost a celkovou budoucnost lidstva. S pátráním po superpotravinách a jejich využití jsem objevil také kimchi. Shodou okolností jsem ho poprvé ochutnal v japonské restauraci a nakonec si ho zamiloval díky mému vietnamskému kamarádovi, který studoval v Koreji.

Tento mix asijských vlivů vlastně vystihuje i to, co mě na asijské kuchyni baví – kombinace různých chutí, konzistencí a textur v sobě skrývá ohňostroj požitků a vjemů.

„Baví mě, jak kimchi brní na jazyku.“

Kdybych měl vystihnout chuť kimchi jedním slovem, řekl bych hravost. Na první dobrou zaujme svou svěží kyselkavostí, příjemnou štiplavostí a slyšitelnou křupavostí.

Troufnu si říct, že jsem ochutnal všechny druhy kimchi, které na trhu najdete. Vlezl jsem do několika kuchyní v restauracích a ptal se na receptury, četl složení a naučil jsem ho jíst mojí rodinu i kamarády.

Dlouho jsem se snažil vyladit k dokonalosti vlastní recepturu na kimchi, a tak postupně vznikla ŽIVINA. V mé hlavě žila už dávno, jenom neměla konkrétní tvar. Až mě moje žena Markéta musela popostrčittím správným směrem. Společně jsme se rozhodli proměnit naši závislost na kimchi a hummusu v něco, čím můžeme naši stravovací filozofii posunout i na váš stůl.

Kimchi je samozřejmě jen začátek. Už teď děláme krémové hummusy s neochuzenou dávkou pravého tahini a probiotické kimchi omáčky, které jsou jediné svého druhu na trhu. Aktuálně pracujeme na výživných rostlinných nápojích, mezi kterými nebude chybět mléko z konopných semínek, které milují i naše děti. Fermentované limonády a kombuchy budou následovat hned poté. Až ochutnáte aspoň jednu z našich dobrot, napište mi na martin@zivina.cz, co vy na to.

„Živina není jen o jídle, ale hlavně o životním stylu. Neustále se snažím hledat cesty, jak své tělo a mysl udržovat v ideální kondici. Jen tak můžu být dobrým tátou, manželem a zároveň dělat to, co opravdu chci.“

 

Za Živinu Martin Kudera.