Jak pohostit vegana i vegetariána tak, aby si na grilování opravdu pochutnal

Léto, pohoda a dobré jídlo. Přesně to se nejspíš většině z vás vybaví, když se řekne grilování. Jenže ne každému udělá radost pořádná flákota masa nebo šťavnatá klobáska. Co když k vám tentokrát na grilovačku dorazí i kamarád, který maso nejí? Nebojte, nemusí zůstat jen o pečivu a zelenině. Poradíme vám, jak pohostit vegana i vegetariána tak, aby si u vás opravdu pochutnal. 

 

 

Veganské grilování není jenom o zelenině 

Grilovaná zelenina nebo houby už dávno nejsou jedinou možností, co na veganském grilování servírovat. I vegané či vegetariáni si rádi pochutnají na mase – ovšem na tom speciálním, co neobsahuje živočišné tuky, a pro které nemuselo trpět žádné zvíře. Pokud tedy chcete své přátele opravdu potěšit a získat nějaké ty plusové body navíc, připravte jim na grilu místo lilku, cukety či žampiónů také nějakou z alternativ masa.  

Asi nejvhodnější alternativní maso na grilování je Seitan, který se vyrábí z pšeničné bílkoviny. Ten totiž skutečné maso připomíná i svou texturou, a dokonce z něj díky jeho tvárnosti můžete jednoduše vyrobit třeba rostlinné klobásky. K dostání bývá většinou ve dvou variantách. První varianta, Seitan natural, nebývá chuťově příliš výrazná, a tak je dobré nešetřit marinádou 

Pokud si chcete práci trochu ulehčit, je pro vás jako dělaný Seitan speciál. V jeho balení totiž najdete už předem nakrájené a namarinované kousky, které stačí třeba jen napíchnout na špízy a proložit oblíbenou zeleninou. Na grilu mu stačí oproti pravému masu jen chvilka. Během 5 minut máte hotovo. 

 

Marináda na grilování hraje hlavní roli 

Ať už grilujete klasické maso, nebo jakoukoliv jeho alternativu, princip zůstává vždy stejný. Největší zásluhu na jeho výsledné chuti bude mít marináda. Při její přípravě se vaší fantazii meze rozhodně nekladou. Stačí smíchat olej s jakýmkoliv oblíbeným kořením či bylinkami. Vedle nešlápnete, ani když zkusíte přidat trochu medu.  

Ideální je připravit si marinádu alespoň několik hodin předem, aby mělo maso čas si v ní chvíli poležet. Čím déle ho necháte naložené, tím bude ve výsledku křehčí a chutě se v něm lépe rozloží 

 

Dipy a omáčky doladí chutě k dokonalosti 

Jak už jsme psali o pár řádků výš, hlavní podíl na výsledné chuti grilovaného masa má rozhodně marináda. Ale to, co chuť jakékoliv grilované dobroty podtrhne a doladí k naprosté dokonalosti, jsou dipy a omáčky, se kterými budete pokrm servírovat.  

Srdce každého vegana i vegetariána, ale určitě i masožrouta, zaplesá, když se na jeho talíři objeví naše Kimchi BBQ omáčka. Pokud vám pojem Kimchi zatím nic neříká, měli byste to hodně rychle napravit. Křupavý korejský zelný salát, ze kterého je naše Kimchi omáčka fermentovaná, je totiž nejen prudce jedlý, ale hlavně vašemu tělu dodá i obří nálož vitamínů, minerálů a probiotik. Za nás ideální kombinace.  

Že se chcete před přáteli blýsknout a vykouzlit raději omáčku domácí? Žádný problém. Zkuste třeba citronovou s Tahini. Zvládnete ji během chviličky, nedá se na ní téměř nic zkazit, ale výsledek je mimořádný.  

Na citronovou omáčku s Tahini si připravte: 

  • 100 ml Tahini 
  • 1 citron 
  • 3 stroužky česneku 
  • 120 ml vody 
  • pepř 
  • sůl 

 

Stačí smíchat 100 ml Tahini pasty, šťávu z jednoho citronu, 3 stroužky prolisovaného česneku a doředit podle potřeby vodou. Vyšlehejte vše v hladkou omáčku, dochuťte solí a pepřem a nechte chvíli odležet. Máte hotovo a můžete přijímat pochvaly 

Tak běžte honem přivítat přátele a rozpálit gril! A i když jste třeba zarytí masožrouti, nezapomeňte některou z vegetariánských nebo veganských pochoutek také ochutnat. Možná budete příjemně překvapeni. Přejeme dobrou chuť.