Jablečný ocet aneb seznamte se s naší delikatesou z jablek

Loni v létě jsme seděli nad bedýnkou plnou jablek a přemýšleli, v jakých různých podobách může mít člověk toto ovoce doma na stole. A jelikož jsme se zrovna nadchli pro octy, byl pro nás jablečný ocet jasná volba. Nejenže je domácí jablečný ocet vhodný při hubnutí, má také skvělou chuť. 

ocet_živina 

Výroba jablečného octu 

Ocet je velice zajímavý už z hlediska samotné výroby. Jablečný ocet nevyrábíme u nás v Přerově vlastně ani tak my, jako spíš kmeny šikovných kvasinek, bakterií a enzymů. Když mu poskytnete vhodné podmínky, vyrobí se v podstatě sám. 

 

Chutnější, voňavější a výživnější 

Náš nový nefiltrovaný raw jablečný ocet necháváme v sudech zrát rovnou několik měsíců, jeho chuť se tak postupně hezky zakulatí a zjemní. Rozdíl proti průmyslově vyráběným octům, které acetifikují pouze pár dní, každý hned cítí na jazyku i v nose. Používá se nejčastěji ve studené i teplé kuchyni a dokáže překvapivě ochutit skoro každé jídlo. 

 

Bez matky ani krok 

Náš jablečný ocet obsahuje přírodní mateční kulturu, tzv. „matku“, což je shluk tělu prospěšných mikroorganismů a enzymů. Díky tomu má daleko více živin a probiotik než klasický ocet. Je vyráběn přirozeným kvašením jablek z ekologicky čisté produkce, bez jakýchkoliv přídatných látek. 

 

Účinky jablečného octa 

A jak je to s účinky jablečného octa? Ty jsou přímo blahodárné pro vaše zdraví i pro krásu. Je přírodním zdrojem jablečného pektinu (zdroj přírodní vlákniny), mnoha vitamínů, minerálů, stopových prvků, enzymů či kyseliny maleinové. 

 

Ráno si dejte jednoho panáka s vodou na lačno 

Kdybychom si museli vybrat jeden univerzální elixír pro mládí a dlouhověkost, bude to jeden panák Octa do sklenice vody na lačno. Ke správnému nastartování zažívání neexistuje asi nic lepšího. Vyrobili jsme rovnou také jablečný ocet s medem, který je na pití mnohem jemnější. Láhev stačí promíchat a panáka octu nalít do sklenice s vlažnou vodou a vypít. 

 

Zdraví v rukách mikroorganismů 

Jablečný ocet je přírodní antibiotikum a antiseptikum. Působí proti bakteriím a virům a pročišťuje organismus od nežádoucích volných radikálů. A to zejména ve střevech, kde podporuje mikrobiom. Při delším užívání dokáže posílit imunitu a odbourat nadměrnou únavu. Dokáže také zmírnit pálení žáhy. Dále zlepšuje citlivost na inzulín a dokáže snížit cukr v krvi.

 

Jablečný ocet na hubnutí 

Jak už zmiňujeme v úvodu, jablečný ocet je dobrým pomocníkem při hubnutí. Sice přímo neodbourává tuky, ale díky kyselině octové potlačuje chuť k jídlu a zvyšuje pocit sytosti. Pro rychlejší spalování je potřeba rozpohybovat trávení. 

 


Benefity probiotického Octu v kostce: 

  • zlepšuje metabolismus a detoxikuje 
  • podporuje zdravější střevní mikrobiom 
  • snižuje hladinu inzulinu a cukru v krvi 
  • omezuje ukládání tuku a potlačuje apetit 
  • přirozeně posiluje imunitní systém 

 

Jablečný ocet a úklid domácnosti 


Jablečný ocet je výborným dochucovadlem do salátových dresinků, polévek, omáček a dalších dobrot. Co se o něm ale moc neví, je to, že může sloužit jako skvělý pomocník při ekologickém úklidu domácnosti. Tenhle trik na úklid znaly už naše babičky. Živý ocet má samozřejmě dlouhou trvanlivost. Nejlépe se uchovává bez přístupu vzduchu a za nízkých teplot. Už se vám zbíhají sliny? Výborně, náš Ocet jablečný už čeká, až si ho přihodíte do nákupního košíku.