Kimchi bowl

JV9_4407 (2)

Bowlová manie zasáhla i Česko. Zkuste si vyrobit vlastní bowl doma - kimchi poslouží jako nejlepší dochucovadlo.

Co je potřeba?

  • Kimchi
  • Bílá rýže (sushi nebo thajská jasmínová)
  • Wakame (mořské řasy)
  • Sojová omáčka
  • Rýžový ocet
  • Sezamový olej
  • Sezamová semínka
  • Voda
  • Tofu
  • Kešu ořechy
  • Žampiony
  • Avokádo
  • Ředkev daikon
  • Koriandr
  • Nakládaný růžový zázvor

Jak na to?

Rýže je základ tohoto jídla a vyžaduje extra péči. Rýži vždy 7krát propláchnu, dokud voda z ní neteče téměř čirá. Vařím ji v rýžovaru v poměru 1:1 s vodou, samozřejmě ji lze uvařit i v hrnci na plotně. Než bude rýže hotová, mám spoustu času připravit všechny další ingredience, na kterých si chci ve svém bowlu pochutnat. To se mění dle nálady, ale i počasí. V mé nejoblíbenější kombinaci nesmí chybět salát z řasy wakame – sušené wakame řasy zaleji horkou vodou a nechám je deset minut odstát, vodu sleji, přidám sojovou omáčku, poloviční množství rýžového octa, sezamového oleje a opražená sezamová semínka. Další ingrediencí je tofu, které nakrájíme na kostky a opražíme na pánvi ze všech stran. Stejně opražím i kešu ořechy a žampiony na sezamovém oleji. Z čerstvé zeleniny mám ve svém bowlu nejraději avokádo nakrájené na tenké plátky, ředkev daikon. Uvařenou rýži dochutím (sushi rýži nálevem z rýžového octa na sushi).

Vše nachystám do misky a dozdobím koriandrem, nakládaným růžovým zázvorem a samozřejmě kimchi od Živiny. Pokud bowl chcete chuťově posunout do dalšího levelu, tak jej pokapejte naší Kimchi omáčkou Klasik.