Kimchi palačinka

 kimchi_oma__c__ka_4_720

Kimchi není jen sklenice fermentovaného zelí. Díky jeho variabilitě vykouzlíte lahodné pokrmy, které si získají chuťové buňky vašich strávníků. První specialita je křupavá, lehce štiplavá a velmi šťavnatá. Servírujeme kimchi palačinky! Dáte si kousek s námi?

Vaření se špetkou odvahy

Zkoušet nové, neokoukané věci chce vždy trochu kuráže. Při vaření využíváme naše produkty, díky kterým tradiční korejské pokrmy získávají zcela nový nádech. Jídla vytváříme ze základních ingrediencí a snažíme se o zachování plných chutí hlavních přísad, jako je kimchi nebo hummus.

Kimchijeon – kuchyňská alchymie?

  • Kimchijeon [kim.tɕʰi.dʑʌn] neboli kimchi palačinka.
  • Křupavá a přesto šťavnatá a nadýchaná. Korejci palačinky s oblibou snídají, obědvají i večeří. Připravují je z dobře fermentovaného kimchi, které je na běžnou spotřebu už příliš kyselé. Nám ale stačí pár dní staré kimchi. Chuť je stejně skvělá.
  • Příprava není vůbec složitá, základní recept obsahuje pouze kimchi a mouku.
  • Přidané suroviny dovedou tyto placky k dokonalosti!

Rozpalte pánev, začínáme!

Na 1 velkou palačinku potřebujete:

  • 200g kimchi
  • 2 - 3 lžíce šťávy z kimchi
  • 80g hladké mouky
  • půl hrnku ledové vody
  • půl lžičky cukru
  • 1 stonek jarní cibulky
  • olej na smažení

Na zahuštění těsta můžete použít lžičku bramborového škrobu a pro intenzivnější chuť chilli vločky gochugaru.

Kimchi nakrájejte na drobné kousky. Smíchejte se šťávou z kimchi, moukou a ledovou vodou. Přidejte cukr, jarní cibulku a promíchejte.
Pokud by se vám směs zdála málo slaná, dosolte. Kimchi má svou vlastní slanost, ale nebojte se dochutit. Těsto by mělo být konzistentně podobné, jako na bramboráky, ani husté, ani příliš tekuté.
Na pánvi rozehřejte olej a na rozpáleném oleji smažte buď jednu velkou palačinku, nebo několik menších dozlatova. V průběhu otáčejte, aby se vám palačinky nepřipálily.

Palačinky skvěle doplňuje naše kimchi omáčka. Díky ní pokrm nabyde na pikantnosti a ještě větší šťavnatosti.
Místo příboru vyzkoušejte čínské hůlky.
Kimchijeon podávejte s tradičním korejským nápojem sodžu – alkoholický nápoj vyrobený buď z rýže nebo ječmene.

Napište nám, jak vám palačinky chutnali a přidejte k tomu fotku svého receptu. Označte nás na instagramu @zivina.cz.