7 způsobů použití sójové omáčky, o kterých jste pravděpodobně nikdy neslyšeli

 

Sojová omáčka je hrdinou asijské kuchyně. Ale kromě namáčení sushi nebo marinování masa má v kuchyni tato ingredience nespočet dalších chytrých využití. Kromě toho, že je sójová omáčka hlavní ingrediencí v asijské kuchyni, má co nabídnout v řadě dalších kuchyní a jídel – včetně těch, o které vás pravděpodobně nikdy nenapadly. Máme tu pro vás 7 dalších netradičních důvodů, proč se ujistit, že máte vždy ve spíži láhev sojovky.

 

Vylepšete si své burgery

 

Sojovou omáčkou lze dochutit vše od burgerů přes boloňské špagety. Pouhá 1 lžíce sojové omáčky ve 100 g mletého masa dodá vašemu masu hloubku chuti a přirozenou bohatost umami. Naše prvotřídní sojová omáčka je pro to ideální. Lehká sojová omáčka, bez přidaných přísad (konzervačních látek, barviv a příchutí), je úžasná v tom, že nepřebije chuť mas, nýbrž ho povýší.  Můžete ji také použít místo soli k dochucení pečeného před vložením do trouby.

 

 2

 

Povyšte zmrzlinu na vyšší level

Přirozenou vanilkové zmrzlině povýšíte tak, že do ní vmícháte lžíci sójové omáčky. Zmrzlinu si nechce mírně roztát, vmíchejte pár kapek sojovky, vložte zpátky na chvilku do mrazáku a pak se do ni pusťte. Tohle je tip pro odvážné, ale věřte nám, nebudete litovat. 

 

3

 

Umami čokoládové brownie

Pokračujeme v hrdě v podivných, ale úžasných kombinací chutí. Pokud máte rádi kombinaci čokolády a chilli nebo čokolády a pomeranče, navrhujeme vyzkoušet čokoládu a sójovou omáčku? Zní to bizarně, ale je to skvělé: přidejte 3–4 polévkové lžíce sojové omáčky do vašeho obvyklém receptu na brownie a získáte extra speciální pikantní chuť. Je to jako závan karamelu, ale ne tak prvoplánově sladký. Věřte nám, jakmile do čokolády přidáte sojovou omáčku, už nebudete chtít jinak.

 

4

 

Rizoto, které má říz

 

Jak víme, sojová omáčka skvěle funguje přidaná do jakékoliv restované zeleniny, ale obzvláště lahodná je, když ji smícháte s houbami. A napadlo by vás ji přidat do rizota? Přidejte sojovou omáčku přímo do rýže při jejím vaření a houbami máte rizoto nabité chutí. 

 

5

 

Přidejte ji do krémové polévky

 

Možná si myslíte, že smetana a sójová omáčka nejdou dohromady – ačkoli jak jsme již dokázali u zmrzliny, rozhodně tomu tak není. Před podáváním promíchejte sojovou omáčku například do krémové květákové polévky. Doporučujeme polévku před tím tolik nesolit, díky sojové omáčce získáte větší hloubku chuti než při použití soli a dodá přirozený šmrnc.

 

6

 

Pokapeme jím grilované ovoce

 

Sezóna grilování je na svém počátku. Pokud rádi grilujete i ovoce,  vzpomeňte si na nás a při grilování potřete plátky ananasu sojovou omáčku, rozbijete tím tak jeho sladkost.  

 

7

 

Použijte jej k ochucení vody místo soli

 

Ať už vaříte špagety nebo rýžové nudle , dejte do vroucí vody pár kapek sojové a vaše těstoviny nebudou mdlé a nudné.

 

1


Nechybí vám sójová omáčka ve vaší kuchyni?

Ta naše je přírodně fermentovaná bez glutamátu a konzervačních látek a obsahuje řadu zdraví prospěšných látek jako vitamíny skupiny B, vitamín A a vitamín C. Díky používání sójové omáčky v kuchyni můžete snížit svůj denní příjem soli. Zkontrolujte své zásoby, protože tyhle tipy stojí za vyzkoušení.

 

33

 

Dejte nám vědět, jaké recepty u vás doma s naší sójovkou vyhrávají označením na sociálních sítích, kde nás najdete jako @zivina!