Lahodné a zdravé sušenky s džemem do 30 minut
Hledáte zdravou a chutnou pochoutku, kterou si můžete vychutnat ke kávě nebo jako svačinku? Tyto jednoduché sušenky s džemem od Živiny jsou přesně to, co potřebujete! Díky kombinaci slunečnicových semínek, ovesných vloček a špaldové mouky jsou nejen lahodné, ale také plné výživných látek.
Příprava je rychlá a snadná, takže si můžete během pouhých 30 minut vychutnat čerstvě upečené sušenky. Pojďme se tedy pustit do pečení a připravit si asi 14 kousků těchto lahodných sušenek!
Časový odhad: 30 minut
Počet porcí: cca 14 sušenek
Suroviny:
- 100 g nahrubo nasekaných slunečnicových semínek
- 100 g ovesných vloček
- 60 g hladké špaldové mouky (lze nahradit hladkou pšeničnou)
- 1 a půl lžíce psyllia (lze vyměnit za drcená lněná semínka)
- 1 lžička prášku do pečiva (ideálně bez fosfátů)
- semínka z vanilkového lusku (nebo lžička vanilkového extraktu)
- špetka nastrouhané tonka fazole (nemusí být)
- špetka soli
- 70 g másla v pokojové teplotě
- 3 lžíce medu nebo čekankového sirupu
- 1 vejce (bílek a žloutek zvlášť)
- libovolný džem Živina
Postup:
- Nejdřív si nahrubo nasekejte slunečnicová semínka. Následně je nasucho na pánvi opražte. Hlídejte je, míchejte s nimi a jakmile se rozvoní, máte opraženo. Semínka nechte chvíli vychladnout. Poté půlku z nich rozmixujte spolu s ovesnými vločkami na mouku.
- Směs nasypejte do mísy a přidejte k ní ostatní suché ingredience (koření, sůl, prášek do pečiva, psyllium nebo lněná semínka, špaldovou mouku). V druhé misce smíchejte mokré suroviny: máslo, med či čekankový sirup a žloutek. Bílek se vám bude hodit později.
- Tekuté suroviny přidejte k sypkým a vytvořte těsto. Pokud bude příliš suché, přidejte kapku vody. Pokud bude naopak lepivé, nechte ho chvilku odpočívat v lednici.
- Z těsta vytvořte kuličky podobné velikosti (mělo by jich být asi 14). Do těch prstem udělejte důlek. Namočte do bílku a následně obalte v semínkách.
- Položte na plech vyložený pečícím papírem a naplňte marmeládou.
- Pečte na 170 stupňů cca 14 minut. Pro jistotu sušenky hlídejte a nebojte se čas pečení zkrátit, pokud se vám bude zdát, že už je hotovo.
Autorem receptu je @danunule (Dáňa Hájková)
Mňam!