Dip z kukuřice a fazolí

Připravte si osvěžující dip z kukuřice a fazolí, který jistě zaujme každého. S jednoduchými kroky a chutnými ingrediencemi se stane hitem každého setkání.

1-salsa

SUROVINY : 

  • 250 g mražené kukuřice 
  • 240 g bílých máslových fazolí 
  • 1 ks limetkové šťávy 
  • 2 polévkové lžíce olivového oleje/ avokádového oleje 
  • 70 g studené vody
  • 3 g česneku 
  • 1 polévková lžíce citrónové šťávy
  • 100 g cibule 
  • 1 čajová lžička cukru 
  • Sůl dle chuti
  • Pepř dle chuti 

Na dokončení : 

  • 100 g salsa dipu ŽIVINA
  • 35 g pražených dýňových semínek 
  • 50 g opražené kukuřice 
  • 0,5 – 1 ks červené chilli papričky 
  • 1/2  ks limetky 
  • Hrst nasekaného koriandru 
  • Tortilla chipsy 

Doba přípravy 55 - 60 minut

POSTUP : 

Cibulku si nasekáme najemno a na mírném ohni společně s olejem pomalu restujeme. Jakmile začne cibulka jemně zlátnout, přidáme 250 g rozmražené kukuřice a restujeme do jemné zlatavé barvy. V tuto chvíli přidáme cukr i sůl a ještě chvíli společně restujeme. Dáme stranou a ve stejné pánvi si opražíme zbytek kukuřice na ozdobu na dokončení. 

Do výkonného mixéru vložíme sterilované bílé fazole, vychladlou kukuřici, vodu, limetkovou šťávu, citrónovou šťávu, česnek a rozmixujeme na hladkou směs. Nyní si trochu pohrajeme s chutí a doladíme ji solí, pepřem, popřípadě citrónovou / limetkovou šťávou. Přendáme do uzavíratelné nádoby a vložíme alespoň na 30 minut do lednice, aby se veškeré chutě spojily. Mezitím si na mírném ohni opražíme dýňová semínka, která poté nasekáme na větší kusy. Nakrájíme si chilli papričku, nasekáme koriandr a po 30 minutách můžeme servírovat. 

Dip dáme na talíř nebo do misky, ozdobíme salsou od ŽIVINY, posypeme chilli papričkou, koriandrem, dýňovými semínky a opraženou kukuřicí. Ozdobíme limetkou a můžeme podávat s tortilla chipsy. Mňam!

2-salsa

Autorem tohoto receptu je @bohokristyna.