Novinky

Kuba – ječné kroupy s houbami

Kuba – ječné kroupy s houbami

Kuba – ječné kroupy s houbami je tradiční české jídlo, které se často podává během vánočních svátků, ale jeho výtečná chuť a sytost ho předurčují k tomu, aby se stal oblíbeným pokrmem po celý rok. Tento recept kombinuje jednoduché a zdravé suroviny, jako jsou ječné kroupy a houby, které dohromady vytvářejí lahodný a výživný pokrm. Pojďme se společně podívat, jak si můžete tuto klasiku snadno připravit doma a vychutnat si kousek české tradice na talíři!

Suroviny:

  • 500 g ječných krup
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 2 cibule šalotky
  • 6 stroužků česneku
  • 1-2 lžičky shiitake pesta Živina
  • 300 g shiitake hub nebo hnědých žampionů
  • 1 hrst majoránky nebo hladkolisté petržele
  • 3 lžičky piniových oříšků
  • sůl, čerstvě mletý pepř
  • olivový olej

Postup:

  1. Kroupy řádně properte ve studené vodě, zalijte vývarem, osolte a vařte, dokud kroupy nezměknou (30–45 minut).
  2. V pánvi rozehřejte olivový olej, přidejte nasekanou cibuli a až se osmaží dozlatova, přidejte pokrájený česnek, který restujte už jen chvilku.
  3. Poté na pánev přihoďte nakrájené houby, sůl, pepř a společně smažte 10-15 minut.
  4. Do uvařených krup dobře rozmíchejte shiitake pesto, případně kroupy dosolte.
  5. Pokud zvolíte na dochucení majoránku, vmíchejte ji ještě do krup, petržel můžete použít až na dozdobení.
  6. Kroupy nandejte na talíř, na ně navrstvěte osmažené houby a pokud máte rádi piniové oříšky, přidejte si je tam také.

 Autorem tohoto receptu je @vintagekitchen.cz (Pavla Janečková Hájková)

Mňam!

Smažené rýžové kuličky plněné thajskou bazalkou a tofu

Smažené rýžové kuličky plněné thajskou bazalkou a tofu

Vítejte u receptu na smažené rýžové kuličky plněné thajskou bazalkou a tofu. Tato lahodná kombinace nabízí rozmanité chutě, které potěší každého milovníka dobrého jídla. Připravte se na neodolatelnou lahůdku s exotickým nádechem!

koule_1 

SUROVINY : 

Na kuličky : 

Na obalení : 

Na ozdobu : 

Celková doba přípravy 55 minut

koule2 

POSTUP : 

1. Nejprve si dáme vařit rýži dle návodu. Po uvaření dáme stranou. V hluboké pánvi si rozehřejeme arašídový olej a pozvolna na něm pražíme cibulku nasekanou na jemno. Jakmile začne na okraji zlátnout, vložíme uvařenou rýži a za občasného míchání smažíme cca 10 minut. Do této usmažené rýže nalijeme vodu a necháme ji vyvařit. Rýže začne být více lepkavá a toho chceme dosáhnout. Pro ještě lepší lepkavou konzistenci, vložíme do rýže kukuřičný škrob a důkladně zamícháme. Stáhneme z plotny a dáme stranou vychladnout. 

2. Na pánvičce si opražíme 30 g nesolených arašídů. Pražíme je pomalu na mírném ohni a poté je nasekáme na hrubo. Druhou polovinu arašídů nepražíme, tu vložíme do mixéru a pomeleme na jemno. 

3. V misce si smícháme najemno nastrouhané tofu, pesto, nahrubo nasekané arašídy, najemno nastrouhaný česnek, osolíme a opepříme. Tuto směs dáme stranou a budeme s ní plnit rýžové koule. 

4. Do navlhčené dlaně vložíme cca 1 polévkovou lžící rýže a zadní stranou lžičky si vytvoříme důlek, do kterého vložíme cca 2 čajové lžičky směsi z tofu. Opatrně zabalíme, (kdyby nám rýže nestačila, přidáme) a v dlaních vytvoříme kuličku. Dáme stranou na talíř. Takto pokračujeme do té doby, dokud máme rýži a směs z tofu a pesta. 

5. Do hlubokého menšího kastrolu nalijeme rostlinný olej (alespoň tolik, aby byla kulička do poloviny ponořená) a rozpálíme na vyšší plamen. 

6. V hlubokém talíři si smícháme strouhanku a pomleté arašídy. V této směsi vždy jemně navlhčenou rýžovou kuličku (opět za pomoci vlhkých rukou) obalíme a v rozpáleném oleji smažíme do zlatavé barvy. Tímto způsobem smažíme všechny kuličky. 

7. Nyní můžeme servírovat. Rostlinou majonézu halabala rozprostřete na talíři, ze salátu a z proužků mrkve vytvoříme tzv. hnízda a na ně poklademe usmažené rýžové koule.

koule1 

Autorem tohoto receptu je @bohokristyna.

 

Dip z kukuřice a fazolí

Dip z kukuřice a fazolí

Připravte si osvěžující dip z kukuřice a fazolí, který jistě zaujme každého. S jednoduchými kroky a chutnými ingrediencemi se stane hitem každého setkání.

1-salsa

SUROVINY : 

  • 250 g mražené kukuřice 
  • 240 g bílých máslových fazolí 
  • 1 ks limetkové šťávy 
  • 2 polévkové lžíce olivového oleje/ avokádového oleje 
  • 70 g studené vody
  • 3 g česneku 
  • 1 polévková lžíce citrónové šťávy
  • 100 g cibule 
  • 1 čajová lžička cukru 
  • Sůl dle chuti
  • Pepř dle chuti 

Na dokončení : 

  • 100 g salsa dipu ŽIVINA
  • 35 g pražených dýňových semínek 
  • 50 g opražené kukuřice 
  • 0,5 – 1 ks červené chilli papričky 
  • 1/2  ks limetky 
  • Hrst nasekaného koriandru 
  • Tortilla chipsy 

Doba přípravy 55 - 60 minut

POSTUP : 

Cibulku si nasekáme najemno a na mírném ohni společně s olejem pomalu restujeme. Jakmile začne cibulka jemně zlátnout, přidáme 250 g rozmražené kukuřice a restujeme do jemné zlatavé barvy. V tuto chvíli přidáme cukr i sůl a ještě chvíli společně restujeme. Dáme stranou a ve stejné pánvi si opražíme zbytek kukuřice na ozdobu na dokončení. 

Do výkonného mixéru vložíme sterilované bílé fazole, vychladlou kukuřici, vodu, limetkovou šťávu, citrónovou šťávu, česnek a rozmixujeme na hladkou směs. Nyní si trochu pohrajeme s chutí a doladíme ji solí, pepřem, popřípadě citrónovou / limetkovou šťávou. Přendáme do uzavíratelné nádoby a vložíme alespoň na 30 minut do lednice, aby se veškeré chutě spojily. Mezitím si na mírném ohni opražíme dýňová semínka, která poté nasekáme na větší kusy. Nakrájíme si chilli papričku, nasekáme koriandr a po 30 minutách můžeme servírovat. 

Dip dáme na talíř nebo do misky, ozdobíme salsou od ŽIVINY, posypeme chilli papričkou, koriandrem, dýňovými semínky a opraženou kukuřicí. Ozdobíme limetkou a můžeme podávat s tortilla chipsy. Mňam!

2-salsa

Autorem tohoto receptu je @bohokristyna.

 

Tikka Masala s tofu

Tikka Masala s tofu

Naše Tikka Masala je kari omáčka, která se nejčastěji připravuje s jogurtem nebo smetanou. Tato omáčka je známá svou výraznou, bohatou a kořeněnou chutí, tak trochu připomínající guláš. Hlavní složkou Tikka Masaly jsou rajčata, zelenina a spousta koření – primárně garam masala. Tento recept s tofu si pro vás připravil náš šéfkuchař Ondřej Dufek.

tikka2_1

Servírování (2-3 porce) :

Marináda :

  • 200 g tofu
  • 2 stroužky česneku
  • 1 cm zázvoru
  • 2 lžíce jogurtu
  • Špetka soli
  • Garam masala

 

 tikka1

Tikka Masala s tofu postup :

  1. Nejprve si připravíme marinádu. Do misky nakrájíme tofu na kostky, přidáme nastrouhaný česnek, zázvor, koření a jogurt. Necháme okolo 1h v lednici.
  2. Následuje rýže. Vaříme v rýžovaru v poměru 1:1 rýže: voda. To znamená na jeden hrnek rýže jeden hrnek vody. Nejprve rýži v misce pečlivě v omyjeme (do té doby, dokavaď voda nebude čirá). Scedíme, dáme do nádoby rýžovaru a zalijeme vodou.
  3. Než se nám uvaří rýže, uděláme omáčku s tofu.
  4. Na pánvi rozehřejeme ghí a přidáme tofu. To pečlivě orestujeme dozlatova (bude mít tendenci se připalovat – pozor).
  5. Poté přidáme Tikka masala omáčku, povaříme a přidáme kečup a smetanu.
  6. Vaříme 5 minut a máme téměř hotovo. Dochutíme dle libosti a ozdobíme nasekaným koriandrem.

Mňam!



„Netradiční vánoční polévka“ - Shiitake ramen

„Netradiční vánoční polévka“ - Shiitake ramen

Polévka je grunt! Připravíme si „netradiční vánoční polévku“ a tou je Shiitake ramen, který vás dostane svou bohatou a sytou chutí a charakteristickou vůní. 

ramen

Ingredience pro 4 osoby:

Krok 1 - Vaření „netradiční polévky“:

  1. Nakrájejte zeleninu (mrkev, cibule, řapíkatý celer) na vývar a dejte ji vařit ve 2 litrech vody.
  2. Pro komponenty do ramenu blanšírujte mrkev (1 minuta) a fazolky (30 sekund).
  3. Nakrájejte tofu na kostičky o velikosti cca 1,5 cm.
  4. Vařte pšeničné nudle do měkka (7-10 minut) a zchlaďte, aby se neslepily.
  5. Uvařte vajíčka na hniličko – asi 6 minut a 30 sekund pro tekutý žloutek.

Krok 2 - Dochucení:

  1. Přeceďte vývar a vmíchejte do 2 litrů dvě balení Shiitake pesta a 100 ml Sójovky.
  2. Pro ozvláštnění přidejte malinko sezamového oleje a rýžového octa (pozor, ocet je velmi silný, přidávejte postupně).

Krok 3 - Servírování:

  1. Na talíře rozprostřete nudle, tofu, mrkev, fazolky, kimchi a vejce.
  2. Zalijte vývarem a posypte jarní cibulkou.

Teď už se jen stačí posadit ke stolu, připít si naší Kombuchou a vychutnat si tuto nevšední polévku. Mňam! ♥️

Bramborový salát s řízkem tak trochu jinak

Bramborový salát s řízkem tak trochu jinak

Super recept na bramborový salát s řízkem tak trochu jinak – jedním kaprovým a druhým z tofu. My si dáme určitě oba!

toffu

 

Ingredience:

• brambory (salátového typu A)

• zelenina (okurky nakládačky, mrkev, cibule, celer)

• rostlinná majonéza

• kapří filet nebo Tofu od Živiny

• mouka, strouhanka a vejce

• lák z okurek, hořčice, sůl a pepř  

 

Postup:

1. Obalujeme: Jednou rukou obalujte v mouce a strouhance a tou druhou ve vejci, aby se z vám z toho všeho nestal obří žmolek.

2. Uvaříme brambory: Brambory dobře omyjte, oškrabte  a uvařte. Poté je nechte vychladnout a nakrájejte na menší kousky.

3. Příprava zeleniny: Zbytek zeleniny nechte syrový a nakrájejte na malé kostičky. Zelenina změkne v salátu a bude křupavější.

4. Salát: V misce smíchejte brambory, zeleninu, lák z okurek, hořčici, dochutíme solí a pepřem. Přidáme rostlinnou majonézu dle chuti pro požadovanou konzistenci.

5. Smažení řízků: Při smažení rybího i tofu řízku sledujte, jestli se strouhanka nafoukne, což je indikátor dokonalého osmažení.  

 

Nyní si můžete vychutnat lahodný bramborový salát s kapřím nebo tofu řízkem.

Dobrou chuť! 🥔🐟🌱

Květák, jak ho neznáte

Květák, jak ho neznáte

Jednoduchý a chutný způsob, jak připravit květák. Tato křupavá pochoutka s čipotlovou omáčkou a jogurtem se stane oblíbenou volbou nejen pro vegetariány, ale i pro všechny milovníky dobrého jídla. Připravte se na explozi chutí a vůní přírodních ingrediencí spojených v jednom dokonalém pokrmu!

květááák 

 

Ingredience:

  • 1 květák
  • 2 lžičky čipotlové omáčky
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1/2 stroužku česneku (nasekaného)
  • 1 šalotka (nasekaná)
  • 1 paprika (nasekaná)
  • Čerstvá petrželová nať (nasekaná)
  • Olivový olej
  • Slunečnicová semínka nebo jiné oříšky podle chuti
  • Jogurt (na podávání)
  • Tahini 
  • Sůl a pepř podle chuti

2 

 

Postup:

Příprava květáku:

  • Odstraňte listy a květák omyjte pod tekoucí vodou.
  • Povařte květák v osolené vodě asi 5 minut, dokud nezměkne. Poté ho vytáhněte z vody a nechte okapat.

Příprava marinády:

Příprava květáku na pečení:

  • Květák osušte a potřete připravenou marinádou, zajistěte, aby byl celý květák dobře potažen marinádou.
  • Pečte květák v předehřáté troubě na 170 stupňů Celsia asi 40 minut, dokud nezíská křupavou a zlatohnědou kůrku.

Příprava směsi:

  • Na pánvi rozehřejte trochu olivového oleje.
  • Přidejte nasekaný česnek, šalotku, papriku a orestujte do měkka.
  • Přidejte slunečnicová semínka nebo jiné oříšky a promíchejte dozlatova.
  • Nakonec přidejte čerstvě nasekanou petrželovou nať a krátce restujte, aby se aroma uvolnilo.

Servírování:

  • Na talíři nejprve vytvořte základ jogurtem.
  • Položte pečený květák na jogurt.
  • Posypte orestovanou směsí.
  • Pokapejte všechen pokrm tahini .
  • Dochutíme solí a pepřem podle chuti.

 květ

 

Tento recept na křupavý květák s čipotlovou omáčkou a jogurtem je skvělou volbou pro všechny, kteří chtějí vyzkoušet nový způsob přípravy květáku. Jednoduchost přípravy se snoubí s bohatou chutí, čímž vytváří skvělý pokrm vhodný jak na každodenní večeři, tak i na oslavu s přáteli. Nechte se unést směsí vůní a chutí a pusťte se do vaření tohoto lahodného pokrmu! Mňam!

4 tipy na zdravé a chutné svačiny pro školáky

4 tipy na zdravé a chutné svačiny pro školáky

Nevíte, co připravit svým dětem k jídlu do školních lavic? Připravili jsme pro vás tipy na zdravé svačiny, které budou vašemu školákovi chutnat, jsou zdravé a dokonce mu pomůžou s učením. 

uvod 

 

Pomazánka z červené čočky

Jako zdravou a chutnou svačinu můžete připravit pomazánku z červené čočky. Doporučujeme použít kvalitní celozrnný nebo kváskový chléb a k němu tuto pomazánku. Tato svačina je nejen lahodná, ale také zdravá a lehce stravitelná, takže dítě nebude unavené. Pro zvýšení atraktivity pro děti můžete přidat zeleninu nakrájenou na menší kousky a dát ji do krabičky. Jiné děti zase preferují zeleninu přímo na pečivu, takže můžete experimentovat.

 

Ingredience:

  • 40 g červené čočky
  • lžíce olivového oleje
  • 10 g mrkve
  • 10 g cibule
  • česnek, sůl, citronová šťáva   

Postup:

  • Na oleji orestujte na kostičky nakrájenou cibuli, utřený česnek a nahrubo nastrouhanou mrkev.
  • Přidejte propláchnutou červenou čočku a restujte cca 5 minut.
  • Vše zalijte 100 ml horké vody a společně vařte přibližně 20 minut, dokud se voda nevyvaří.
  • Nechte zchladnout.
  • Pak dochuťte solí, česnekem a citronovou šťávou.
  • Stačí namazat a je hotovo!

engin-akyurt-szIFVLRH-4s-unsplash

 

Zapečený toast s Tahinádou

Pokud má váš školák rád sladké, můžete mu připravit sladkou a přitom zdravou svačinku. Namísto nezdravých sladkostí můžete použít sezamový krém z tahini pasty, který je bohatý na vlákninu a chutná jako krémová čokoláda. Je vhodný na chleba nebo k dochucení kaše.

 

JV9_2919

 

Fenyklový salát s pomerančem ve sklenici

Další možností je čerstvý salát připravený do sklenice. Salát s fenyklem a pomerančem je svěží a výživný, obsahuje vitamín C a podporuje trávení. Můžete ho doplnit o sacharidy ve formě nudlí nebo rýže.

 

Ingredience:

  • fenykl
  • ledový salát
  • pomeranč
  • olivový olej
  • sůl a pepř
  • ocet balsamico
  • šťáva z 1 pomeranče

Postup:

  • Fenykl a ledový salát omyjte a pokrájejte na drobné nudličky.
  • Do salátu přidejte oloupaný pomeranč nakrájený na kostičky.
  • Dále si vyrobte zálivku – 4 lžíce pomerančové šťávy, 2 lžíce olivového oleje a sůl vyšlehejte a zálivku smíchejte se salátem.
  • Můžete dochutit petrželovou natí a octem balsamico.
  • Salát dejte do skleněné či plastové uzavíratelné sklenice.
  • Nezapomeňte přibalit vidličku.

kafilat-iyiola-B4J5mC2-Des-unsplash

 

Kimchi pizza

Téměř každé dítě miluje pizzu. Zkuste jim připravit zdravější verzi pizzy s kimchi, kterou je ale třeba připravit den předem. Kimchi je bohaté na vlákninu, vitamíny, esenciální aminokyseliny a minerální látky. Je vhodné ověřit, zda děti mají rády fermentovanou zeleninu.

 

Ingredience:

  • Polohrubá pšeničná mouka
  • Cukr
  • Droždí
  • Olivový olej
  • Sůl
  • Sezamový olej
  • Kimchi od Živiny
  • Houby dle vlastní chuti
  • Tofu
  • Brokolice

Postup:

  • Nejdříve si připravte těsto.
  • Smíchejte droždí s vlažnou vodou a cukrem a nechte kvásek vzejít.
  • Poté smíchejte kvásek s moukou, olivovým olejem a vodou a vytvořte těsto.
  • Nechte ho kynout, dokud nezdvojnásobí objem.
  • Vyválejte těsto na plech, potřete sezamovým olejem a přidejte nakrájené kimchi, tofu, houby a brokolici.
  • Pečte do zlatova.

IMG_0276

 

Těmito recepty můžete vašim dětem připravit zdravé a chutné svačiny do školy, které jim pomohou s energií a učením. Mňam! 



Živina a Chili ve Forbesu

Živina a Chili ve Forbesu

Jsme nadšeni, že můžeme s vámi sdílet naši inspirativní spolupráci s ChiliTa na cestě k kulinářským objevům. Naše spolupráce je založeno na vášni pro dobrou kuchyni a inovativní gastronomické zážitky, které jsme společně našli. Blogerka a kuchařka Chili nás provedla do světa chutí a vůní, které nás opravdu nadchly.

IMG_8452

Pokud chcete zjistit více o naší spolupráci s kreativní kuchařkou Chili, přečtěte si článek na Forbes.cz s názvem Tradiční asijská kuchyně nemá v Česku smysl, říká blogerka a kuchařka Chili. 

1-76

Ve spolupráci s Chili jsme připravili vymazlené produkty - pesta, jablečné čatní a čilipastu, které vás svou chutí vystřelí z ponožek.

IMG_8454

Jsme vděční za vaši podporu a těšíme se na to, že s vámi budeme sdílet další kulinářské dobrodružství! Sledujte náš blog a sociální sítě, abyste nezmeškali žádné novinky a inspiraci, kterou máme pro vás s ChiliTa připravenou. Buďte s námi na této lahodné cestě k objevování chutí a kulinářského umění!

Proč zařadit do jídelníčku fermentované potraviny?

Proč zařadit do jídelníčku fermentované potraviny?

Fermentované potraviny jsou pro naše zdraví prospěšné hned z několika důvodů. Patří sem například kimchi, které je tradiční korejskou fermentovanou zeleninou. Důležité benefity fermentovaných potravin spočívají v obsahu probiotik a dalších bioaktivních látek. Zde je několik důvodů, proč byste měli zařadit do svého jídelníčku kimchi a další fermentované potraviny.

 

JV0_0917_1

 

  1. Podpora trávení skrze probiotika: Fermentované potraviny, jako kimchi, obsahují probiotika, což jsou hodné bakterie prospěšné pro naše trávení. Tyto probiotika působí v našich střevech a pomáhají trávit potravu. Důležitější je, že udržují rovnováhu mezi dobrými a špatnými bakteriemi ve střevech, což je klíčové pro zdraví trávicího systému.
  2. Podpora imunity: Zdravá střeva jsou důležitá z hlediska naší imunity, protože až 80 % naší imunitní odpovědi se nachází ve střevech. Probiotika ve fermentovaných potravinách mohou podporovat činnost imunitních buněk a snižovat záněty v těle, což přispívá ke zlepšení celkové obranyschopnosti organismu.
  3. Pozitivní vliv na psychické zdraví: Některé studie naznačují, že probiotické potraviny, jako je kimchi, mohou mít pozitivní vliv na psychické zdraví. Jsou zde zmínky o potenciální roli probiotik při snižování rizika deprese a zkoumání jejich vlivu na mozkové oblasti spojené s emocemi a kognitivními funkcemi. Tyto účinky by mohly být spojeny s propojením mezi mozkem a střevem.
  4. Prospěšné látky pro zdraví: Během fermentace potraviny produkují různé bioaktivní látky, jako jsou enzymy, aminokyseliny, organické kyseliny, fenolické sloučeniny a další, které jsou pro tělo prospěšné. Tyto látky mohou mít protizánětlivé a antioxidační účinky, což přispívá ke snižování zánětlivých stavů v těle a ochraně buněk před poškozením. 
  5. Zlepšení vstřebávání živin: Fermentace potravin může také zlepšit vstřebávání některých živin, jako je vitamín C a vitamíny skupiny B. Tyto živiny jsou důležité pro funkci imunitního systému a celkové zdraví.
  6. Ochrana proti patogenům: Probiotika v fermentovaných potravinách mohou pomáhat bránit před útoky patogenů a udržovat rovnováhu střevní mikroflóry. To je zvláště důležité v době, kdy jsme vystaveni různým infekcím a nemocem.

 

JV0_0955

 

I přesto, že studie ukazují pozitivní vliv fermentovaných potravin na zdraví, je třeba brát v úvahu, že výzkum stále probíhá a je nutné vyčkat na další výsledky. Nicméně zařazením fermentovaných potravin do jídelníčku můžete podpořit své trávení, imunitní systém a celkovou pohodu. A kromě toho, kimchi je také lahodnou a zajímavou alternativou ke konvenčním zeleninovým přílohám, která může obohatit váš jídelníček novými chutěmi a zážitky.