Smažené rýžové kuličky plněné thajskou bazalkou a tofu
Vítejte u receptu na smažené rýžové kuličky plněné thajskou bazalkou a tofu. Tato lahodná kombinace nabízí rozmanité chutě, které potěší každého milovníka dobrého jídla. Připravte se na neodolatelnou lahůdku s exotickým nádechem!
SUROVINY :
Na kuličky :
- 250 g suché rýže
- 120 g cibule
- 2,5 polévkové lžíce arašídového oleje
- 180 g bílého tofu od ŽIVINY
- 115 g pesta Thajská bazalka od ŽIVINY
- 20 g kukuřičného škrobu
- 5 g česneku
- 30 g nasekaných nesolených arašídů
- 95 g vody
- Sůl dle chuti
- Pepř dle chuti
- Olej na smažení
Na obalení :
- 40 g strouhanky
- 30 g pomletých nesolených arašídů
Na ozdobu :
- Proužky mrkve
- Libovolný salát – rukola, polníček
- Chilli paprička
- Majo rostlinná od ŽIVINY
Celková doba přípravy 55 minut
POSTUP :
1. Nejprve si dáme vařit rýži dle návodu. Po uvaření dáme stranou. V hluboké pánvi si rozehřejeme arašídový olej a pozvolna na něm pražíme cibulku nasekanou na jemno. Jakmile začne na okraji zlátnout, vložíme uvařenou rýži a za občasného míchání smažíme cca 10 minut. Do této usmažené rýže nalijeme vodu a necháme ji vyvařit. Rýže začne být více lepkavá a toho chceme dosáhnout. Pro ještě lepší lepkavou konzistenci, vložíme do rýže kukuřičný škrob a důkladně zamícháme. Stáhneme z plotny a dáme stranou vychladnout.
2. Na pánvičce si opražíme 30 g nesolených arašídů. Pražíme je pomalu na mírném ohni a poté je nasekáme na hrubo. Druhou polovinu arašídů nepražíme, tu vložíme do mixéru a pomeleme na jemno.
3. V misce si smícháme najemno nastrouhané tofu, pesto, nahrubo nasekané arašídy, najemno nastrouhaný česnek, osolíme a opepříme. Tuto směs dáme stranou a budeme s ní plnit rýžové koule.
4. Do navlhčené dlaně vložíme cca 1 polévkovou lžící rýže a zadní stranou lžičky si vytvoříme důlek, do kterého vložíme cca 2 čajové lžičky směsi z tofu. Opatrně zabalíme, (kdyby nám rýže nestačila, přidáme) a v dlaních vytvoříme kuličku. Dáme stranou na talíř. Takto pokračujeme do té doby, dokud máme rýži a směs z tofu a pesta.
5. Do hlubokého menšího kastrolu nalijeme rostlinný olej (alespoň tolik, aby byla kulička do poloviny ponořená) a rozpálíme na vyšší plamen.
6. V hlubokém talíři si smícháme strouhanku a pomleté arašídy. V této směsi vždy jemně navlhčenou rýžovou kuličku (opět za pomoci vlhkých rukou) obalíme a v rozpáleném oleji smažíme do zlatavé barvy. Tímto způsobem smažíme všechny kuličky.
7. Nyní můžeme servírovat. Rostlinou majonézu halabala rozprostřete na talíři, ze salátu a z proužků mrkve vytvoříme tzv. hnízda a na ně poklademe usmažené rýžové koule.
Autorem tohoto receptu je @bohokristyna.