Znáte druhy kvašené zeleniny, které si můžete vyrobit doma?

Fermentovaná zelenina je považována za superpotravinu, která posiluje imunitní systém a podporuje zdravé trávení. Její blahodárný vliv spočívá také v tom, že dodává tělu všechny životně důležité živiny a vitamíny. Ve skutečnosti je fermentace v podstatě jednou z nejstarších forem konzervace potravin. Podívejme se blíže na to, kterou zeleninu můžete snadno fermentovat přímo u vás doma. 

 

Jakou zeleninu fermentovat? 

Druhů zeleniny, které můžete fermentovat, je velké množství. Kvasit lze totiž téměř jakoukoli zeleninu. Od zelí, květáku, mrkve, cukety, kapie, rajčat a dalších. Můžete buď fermentovat jeden druh zeleniny samotné, nebo vytvořit směs zeleniny spolu s bylinkami a kořením. Při fermentaci nepotřebujete mnoho přísad. Čerstvá zelenina sama o sobě obsahuje všechny bakterie potřebné pro zahájení procesu kvašení. 

 

Proč jíst fermentovanou zeleninu? 

Konzumace fermentovaných potravin pomáhá udržovat střevní mikroflóru. Probiotika získávána z fermentovaných potravin pomáhají zachovávat rovnováhu těchto organismů v těle a poskytují řadu zdravotních výhod. V prvé řadě je to podpora zdravějšího trávícího traktu a ve druhé posílení imunity.   

 

Kvašené zelí  

Kvašené zelí je považováno téměř za superpotravinu, která má velké zdravotní přínosy. Metoda vznikla asi před 2000 lety v Číně, kdy byla fermentace používaná k tomu, aby se potraviny rychle nezkazily. Během procesu mikroorganismy na zelí tráví jeho přirozené cukry a přeměňují je na oxid uhličitý a organické kyseliny. Kysané zelí je tedy velice výživné. Fermentace kysaného zelí vytváří také podmínky, které podporují růst prospěšných probiotik.  

 

Kvašené okurky neboli kvašáky 

V kvašených okurkách zůstává díky prospěšnému mléčnému procesu více vitaminů než v těch sterilovaných. Kdo má doma ještě po babičce kamenný hrnec vhodný pro domácí kvašení, ten má o starost méně. Kromě hrnce je zapotřebí i něco, čím zeleninu zatížíte. Zatímco dříve se k tomu používal vyvařený kámen, dnes snadno zakoupíte závaží z přírodní keramiky. Zelenina tak bude kompletně ponořená v nálevu po celou dobu kvašení.  

 

Neexistuje jeden jediný způsob, jak kvašené okurky připravit; každý si přidává do hrnce bylinky a další přísady podle vlastní chuti. Někdo má rád kopr, tak přidá kopr. Jiný zase může zkusit přihodit chilli papričky apod. 

 

Korejské kimchi 

Kimchi je tradiční korejské kysané zelí, které se vyrábí procesem laktofermentace. V závislosti na tom, kolik chilli papriček použijete, můžete udělat kimchi buď jemné, či extra pikantní. Fermentace zahrnuje proces kvašení zeleniny s mnoha příchutěmi. V zásadě můžete zvolit zeleninu dle vlastního výběru, kterou zalijete pikantní pastou a dalšími dochucovadly a velmi pevně vše uzavřete do nádoby.  

 

Kimchi je bohaté na probiotika, což jsou bakterie, které poskytují silné zdravotní výhody. Pomáhají také učinit potraviny stravitelnějšími, což zvyšuje schopnost vašeho střeva absorbovat vitamíny a minerály, které obsahují 

 

Na Živině kimchi najdete ve variantě Natural, Fenykl, Pálivé pro milovníky ostrosti a Kimchi nepálivé. Mimo jiné si můžete vybrat i z dalších výrobků, které kimchi obsahují, jako jsou například omáčky apod. 

 

Zdraví na prvním místě 

Všechny tyto druhy kvašené zeleniny – ať už je to kvašené zelí, kvašené okurky či korejské kimchi – jsou velice výživné a zdravé. Poskytují probiotika a vitaminy, které jsou známé svými zdravotními přínosy. Konzumace kvašeného zelí vám může pomoci posílit imunitní systém, zlepšit trávení či snížit riziko některých onemocnění, a někdy dokonce i zhubnout. Chcete-li být zdraví, zkuste každý den sníst trochu fermentované zeleniny. Časem uvidíte, jaký to má na váš organismus vliv.