Ocet v kuchyni: Pár kapek udělá spoustu parády

JV9_4168 (1)

 

Přemýšlíte, čím dochutit jídlo k dokonalosti? Máme pro vás pár tipů! Naším esem v rukávu jsou nové octy od Živiny, které dodají jídlu grády i rovnováhu. Kyselá chuť se často přidává i tam, kde byste ji nečekali, a dokáže i z relativně obyčejného jídla udělat gastronomickou událost.

Jen kyselá to může být

Ty-dy-du-du-ty-dy-du-du-dyp-dyp.

Když jídlu „něco“ chybí, můžete se skoro vsadit, že jde o kyselost. Kyselá má výrazný vliv na chuť, vůni, texturu i barvu jídla. Aktivuje naše chuťové buňky, napomáhá tvorbě slin a tedy i trávení. Prostě nám díky ní víc chutná.

Hrátky s octem

Umět dochucovat je důležitější než znát nazpaměť recepty. Pár kapek octa udělá spoustu parády – jídlo nám pak připadá svěží, lehké a zároveň vyvážené.

Naše nové ochucené bylinkové octy se hodí hlavně do studené kuchyně na dochucování čerstvých salátů, polévek, omáček, marinád na zeleninu nebo maso, dipů a majonéz. Zkuste také přidat lžíci octa do svého oblíbeného smoothie – to budete koukat.

U nás v Přerově jsme do octů přidali bylinky, koření nebo třeba zázvor a nechali je vhodnou dobu odležet. Vznikly tak čtyři aromatické bylinkové octy s jedinečnou chutí daných přísad.

JV9_4153 (1)

 

Ultimátní zálivka na salát

 „K přípravě salátu jsou zapotřebí čtyři lidé: marnotratník, aby doléval olej, lakomec, aby kapal ocet, mudrc, aby solil a blázen, aby míchal.“ — Francois Coppée

Salát se stává salátem teprve v momentě, kdy ho promícháme se zálivkou. Jedna ze základních rad říká, že na 1 díl kyselé složky (octa nebo citronové šťávy) máme použít 3 díly oleje.

 

Zkuste třeba tuhle zálivku:

  • 40 g bylinkového octa
  • 40 g dijonské nebo celozrnné hořčice
  • 120 g olivového oleje
  • sůl

JV9_4180_1

 

Chutná a pomáhá

Octy od Živiny nejsou jen chutné, ale také zdravé. A to je přesně ta kombinace, kterou máme rádi. Obsah kyseliny octové je 6 % – právě tato látka ovlivňuje chuťový zážitek a podle některých odborníků je zodpovědná za jeho blahodárné účinky.

Bylinkový ocet je skvělý na hubnutí a k očistě organismu. Pomáhá nám lépe trávit jídlo a odbourávat tuky, snižuje glykemický index potravin či omezuje pálení žáhy.

Od Živiny můžete octy rovnou vyzkoušet v příchutích: Ocet 12 bylin, Ocet Chilli a Bylinky, Ocet Vavřín a Česnek, Ocet Máta a Zázvor

JV5_8111

 

Co má Coca-Cola společného s octem?

Koho by napadlo, že je Coca-Cola stejně kyselá jako ocet. Nás ještě nedávno ne. Díky extrémně vysokému obsahu cukru jí člověk dokáže vypít tolik.

A ještě jedna zajímavost na konec. Perlivá voda je kvůli obsahu CO2 kyselejší než neperlivá. I výběr vody tedy ovlivňuje, jak nám bude u stolu chutnat.

 

 

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení