Vánoční balíčky? Máme! Doručit? Stíháme! 🎄🎁

Houbový kuba

Kuba – ječné kroupy s houbami je tradiční české jídlo, které se často podává během vánočních svátků, ale jeho výtečná chuť a sytost ho předurčují k tomu, aby se stal oblíbeným pokrmem po celý rok. Tento recept kombinuje jednoduché a zdravé suroviny, jako jsou ječné kroupy a houby, které dohromady vytvářejí lahodný a výživný pokrm. Pojďme se společně podívat, jak si můžete tuto klasiku snadno připravit doma a vychutnat si kousek české tradice na talíři!

Suroviny na houbového kubu

  • 500 g ječných krup
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 2 cibule šalotky
  • 6 stroužků česneku
  • 1-2 lžičky shiitake pesta Živina
  • 300 g shiitake hub nebo hnědých žampionů
  • 1 hrst majoránky nebo hladkolisté petržele
  • 3 lžičky piniových oříšků
  • sůl, čerstvě mletý pepř
  • olivový olej

Produkty, které se vám budou hodit:

    ##PRODUCT-WIDGETS-41620##

Příprava houbového kuby

  1. Kroupy řádně properte ve studené vodě, zalijte vývarem, osolte a vařte, dokud kroupy nezměknou (30–45 minut).
  2. V pánvi rozehřejte olivový olej, přidejte nasekanou cibuli a až se osmaží dozlatova, přidejte pokrájený česnek, který restujte už jen chvilku.
  3. Poté na pánev přihoďte nakrájené houby, sůl, pepř a společně smažte 10-15 minut.
  4. Do uvařených krup dobře rozmíchejte shiitake pesto, případně kroupy dosolte.
  5. Pokud zvolíte na dochucení majoránku, vmíchejte ji ještě do krup, petržel můžete použít až na dozdobení.
  6. Kroupy nandejte na talíř, na ně navrstvěte osmažené houby a pokud máte rádi piniové oříšky, přidejte si je tam také.

Autorem tohoto receptu je @vintagekitchen.cz (Pavla Janečková Hájková)

Mňam!

 

Kdy se jí houbový kuba?

Houbový kuba se tradičně jí na Štědrý den k obědu nebo jako postní večeře před štědrovečerní večeří. Dnes se houbový kuba vaří klidně i mimo Vánoce – hlavně na podzim a v zimě, kdy je dost hub a my máme chuť zařadit na jídelníček něco sytějšího a poctivého.

Co je houbový kuba? 

Jde o jedno z nejstarších českých vánočních jídel. Původně šlo o jídlo poměrně skromné, ale vydatné a vonící po houbách, česneku a majoránce.