🎁 Dárek - Hoisin nebo Kung pao omáčka ZDARMA při nákupu nad 1 000 Kč. Mňam! 😋

Jak nejrychleji urazit Itala: Praktický návod

Pokud je někde gastro policie obzvlášť přísná, je to v Itálii. Pojďme se podívat na 10 gastronomických hříchů, které každého Itala spolehlivě zvednou ze židle. A proč je možná někdy tak trochu chápeme. Jen trochu. Trošičku.

 

  1.   Kečup na těstoviny

Italové při slově kečup lapají po dechu. Mají totiž hlubokou úctu k tradicím, surovinám a jednoduchosti. Těstoviny se jí al dente, s omáčkami vařenými pomalu z rajčat, bylinek a olivového oleje. Kečup je pro ně znakem fastfoodové kultury, laciné náhrady a neúcty k tomu, co tvoří „la cucina italiana“.

 

  1.   Sýr na ryby a mořské plody

Parmigiano na spaghetti alle vongole? Držte mě! V Itálii se to rovná svatokrádeži. Mořské plody mají být lehké a bez sýrových nánosů. Ani ryby si prý nerozumí se sýrem. Mnohem lepší je čistá chuť moře s pár kapkami citronu a olivového oleje.

 Sýr na ryby a mořské plody

  1.   Káva s mlékem po jídle

Cappuccino po jedenácté dopoledne? Pro Itala absolutní zmatek v Matrixu. Mléko se pije ráno, ne na trávení po jídle. Italové často pijí jen espresso na stojáka u baru. Je to jako tečka, která všechno zarovná. Není tedy žádná náhoda, že první Starbucks byl v Itálii otevřen až v září 2018 v Miláně.

 

  1.   Ananas na pizze

Nejznámější kulinářská provokace na světě a nikdy nekončící hádka. V Neapoli slovo ananas radši ani neříkejte nahlas. Ovoce podle nich patří do dezertu, ne na těsto s rajčatovým základem.

 Ananas na pizze

  1.   Těstoviny s kuřecím masem

V Itálii téměř neexistují. A už vůbec ne smetanové penne s kuřetem. To je podle Italů spíš experiment než recept. V Itálii jsou těstoviny primo piatto – první samostatný chod. Maso je obvykle až další chod. A dohromady se to prostě nemíchá.

 Těstoviny s kuřecím masem

  1.   Jíst špagety se lžící

Lžíci na špagety v Itálii používají jen malé děti. Dospělý se má naučit elegantní točení vidličkou o talíř, ne o lžíci. Ale buďme upřímní – hlavně že to nějak sníte.

 Jíst špagety se lžící

  1.   Špatná výslovnost (nebo přehnaný přízvuk)

Tagliatele? Neexistuje. Brušeta? Ne-e. Je to taljatele a brusketa. Pak je to správně taky čabáta, fokáča, ňoky, makijáto, lamborgýny a tak vůbec. Italové jsou psi na každé písmenko – a když už se šeredně pletete, buďte u toho aspoň roztomilí.

 

  1.   Oběd bez předkrmu? A bez dezertu?!

Jen hlavní chod a káva? Ital by řekl: Che tristezza! (Jak smutné!). Jídlo je zážitek, ne tankování paliva na pumpě. Bez předkrmu a sladké tečky to prostě není ono.

 

  1.   Lámání špaget před vařením

Lámete špagety, aby se vám vešly do hrnce? Pokud je nutné použít sílu, je něco špatně – s těstovinami, nebo s vámi. Dlouhé těstoviny se nekrátí. Ponořte je do vody a nechte, ať samy změknou. V Italské kuchyni se nechodí zkratkami – jediná měřidla jsou jen čas a láska.

 

  1. K jídlu se pije voda nebo víno. Nikdy cola

Dát si colu ke špagetám? Tak to ani náhodou, nejsme v reklamě. Víno a voda jsou ti správní parťáci k jídlu. Sladké limonády patří dětem nebo k pizze (a i to jen s přivřenýma očima).

 

A přesto: Každý má svou vlastní Itálii

Italové mají rádi pravidla. Berou jídlo, tradici a styl opravdu vážně – takže máte spoustu šancí, jak si vysloužit zdvižené obočí, pohoršený výraz nebo teatrální gestikulaci.

 

My máme rádi svobodu. Podle nás má každý právo na svou verzi boloňské omáčky. I když ji vaříte s tofu, nebo si k ní přidáte kapku kečupu. Italské nonny by sice koulely očima, ale nakonec by stejně uznaly, že hlavní je jíst s chutí, s radostí a v dobré společnosti.

 

Ochutnejte naše italské omáčky a bazalkové pesto, se kterými to i u vás doma zvládnete podle pravidel – nebo je s chutí porušíte. Je to jen na vás!