Objevte Exotiku: Smažené rýžové kuličky plněné thajskou bazalkou a tofu
Tento recept je ideální pro všechny milovníky exotických chutí a zdravé stravy. Kombinace křupavé rýže, aromatického pesta a jemného tofu vytváří nezapomenutelný gastronomický zážitek, který potěší vaše chuťové pohárky. Navíc je příprava rychlá a jednoduchá, takže se do ní můžete pustit i při nabitém rozvrhu. Pojďme tedy objevit tajemství těchto lahodných kuliček!
Celková doba přípravy: 55 minut
Suroviny:
Na kuličky:
- 250 g suché rýže
- 120 g cibule
- 2,5 polévkové lžíce arašídového oleje
- 180 g bílého tofu od ŽIVINY
- 115 g pesta Thajská bazalka od ŽIVINY
- 20 g kukuřičného škrobu
- 5 g česneku
- 30 g nasekaných nesolených arašídů
- 95 g vody
- Sůl dle chuti
- Pepř dle chuti
- Olej na smažení
Na obalení:
- 40 g strouhanky
- 30 g pomletých nesolených arašídů
Na ozdobu:
- Proužky mrkve
- Libovolný salát – rukola, polníček
- Chilli paprička
- Majo rostlinná od ŽIVINY
Postup:
- Příprava rýže: Uvařte rýži dle návodu a dejte stranou.
- Smažení cibule: V hluboké pánvi rozehřejte arašídový olej a pozvolna na něm smažte jemně nasekanou cibuli, dokud nezačne zlátnout.
- Přidání rýže: Přidejte uvařenou rýži a smažte cca 10 minut. Přilijte vodu a nechte ji vyvařit, aby rýže byla lepkavá. Pro ještě lepší lepkavou konzostenci vmíchejte kukuřičný škrob, důkladně zamíchejte a nechte vychladnout.
- Příprava arašídů: Na mírném ohni opražte na pánvi nesolené arašídy. Polovinu z nich nasekejte nahrubo, druhou polovinu pomelete na jemno.
- Plnění kuliček: Smíchejte najemno nastrouhané tofu, pesto, nahrubo nasekané arašídy a česnek. Osolte a opepřete.
- Tvarování kuliček: Do navlhčené dlaně vložte polévkovou lžíci rýže, vytvořte důlek, naplňte cca 2 čajovými lžičkami směsí z tofu a vytvarujte kuličku. Takto pokračujte do té doby, dokud máte rýži a směs z tofu a pesta.
- Tip: Aby se vám rýže při tvarování kuliček nelepila na ruce, mějte je vždy lehce navlhčené vodou. Tím zajistíte, že tvarování bude mnohem snadnější a rýže se nebude lepit.
- Obalení a smažení: Kuličky obalte ve směsi strouhanky a pomletých arašídů. Smažte v rozpáleném oleji do zlatavé barvy tak, aby byla kulička do poloviny ponořená.
- Servírování: Ozdobte talíř rostlinnou majonézou, ze salátu a proužků mrkve vytvořte hnízda a na ně položte smažené kuličky.
Autorem tohoto receptu je @bohokristyna.
Mňam!