Jaký ocet je vhodný do salátu?

Obzvláště během horkých letních dní máte většinou chuť spíš na nějaké lehké jídlo či salát, než těžké knedlo vepřo zelo. Saláty představují jednoduchý způsob, jak připravit výživné a svěží jídlo z čerstvých surovin a bez vaření. Pokud patříte k milovníkům salátů, zřejmě máte také širší povědomí o různých druzích dresinků a jiných dochucovadel. Olivový olej a ocet spolu se solí a pepřem mohou vytvořit jednoduchý, ale skvělý salátový dresink. Octů máme navíc hned několik druhů. Už jste je vyzkoušeli všechny?  

živina_salát

Balzamikový ocet 

Balzamikový ocet je jedním z nejoblíbenějších salátových octů, který je charakteristický svou tmavou barvou a hustší texturou. Jeho chuť je ořechově sladká a aromatická. Oficiálním místem původu je Itálie. S kapkou balzamikového octa se podává mnoho italských jídel. Hodí se spíše do studených pokrmů.  

Tradiční balzamikový ocet se vyrábí zdlouhavý procesem fermentace pouze z hroznového moštu, což je sladká šťáva z čerstvě vylisovaných hroznů. Zraje 12 až 25 let nebo déle v dřevěných sudech. 

Vinný ocet 

Tento typ octu dodá vašim salátům příjemnou kyselost, která skvěle doladí lahodnou chuť. Vinný ocet je ideálním dochucovadlem, pokud stojíte o decentní harmonizaci chuťových podtónů. Je to vhodná volba pro kombinaci s výraznějšími přísadami do dresingu.  

Vinný ocet má i řadu zdravotních benefitů. Například v mnoha asijských zemích je pití octa pro zdraví zcela běžné. Octy se tam ředí a někdy doslazují a dochucují. Pijí se během jídla nebo mezi jídly, aby pomohly s trávením. 

Jablečný ocet 

Jablečný ocet se stává obzvláště v posledních letech velice oblíbeným ochucovadlem.  

Je to jeden z nejuniverzálnějších octů, který bývá kladně hodnocený zejména pro své četné zdravotní přínosy pro tělo. Vyrábí se rozdrcením jablek, která se posléze nechají kvasit pomocí bakterií a kvasinek. Nejvhodnější jsou nepasterizované odrůdy, jelikož zůstávají zakalené a mají jantarovou barvu. Je skvělý do zálivky ke slaným masům či na přípravu lehkých dresinků. Skvěle vynikne v salátech s ořechovou či ovocnou složkou.  

Tip: Přečtěte si náš článek Co nesmí chybět na letní grilovačce? Těmito dobrotami okouzlíte každého hosta  

Bylinkové octy 

Rádi experimentujete se svými chuťovými buňkami? Kategorie bylinkových octů je možná právě pro vás to pravé ořechové. Skvělé probiotické octy navíc vyřeší vaše problémy se zažíváním a imunitou. Podívejte se na Bylinkové a nefiltrované octy od Živiny: 

  • Ocet s příchutí vavřínu a česneku 
  • Ocet se zázvorem a mátou 
  • Ocet chilli a bylinky 
  • Ocet 12 bylin   

Už se vám roztančily chuťové pohárky? Výborně. Teď už jen stačí vybrat si ten správný produkt. Všechny se hodí hlavně do studené kuchyně na dochucování pokrmů a čerstvých salátů. 

Starý dobrý citron 

Rádi byste nějakou přírodní alternativu octu? Výborným dochucovadlem je citronová šťáva. Citron je jedním z nejkyselejších druhů ovoce a skvělou náhradou kupovaných octů. S trochou citronu, bylinek a olivového oleje můžete vytvořit velice zdravý a chutný dresink do salátu.  

Vinaigrette – recept 

Co takhle zkusit recept na rychlou salátovou zálivku Vinaigrette? Základní zálivka se připravuje takto: 

  1. Nachystáte si 30 ml citronové šťávy nebo vinného octa na 100 ml oleje. 
  2. Nejprve si připravte citronovou šťávu nebo ocet do misky, do které postupně vlévejte olej. 
  3. Dochuťte solí, pepřem a je hotovo. 
  4. Dobrou chuť! 

Milujete saláty a rádi byste vyzkoušeli jeden z výše zmíněných octů, protože toho klasického máte dost s cibulí a tlačenkou? Zkuste například nefiltrovaný jablečný ocet, určitě neprohloupíte a na jeho zdravou a skvělou chuť jen tak nezapomenete