Začínáte s kimchi? Víme vše, co by vás mohlo zajímat

 

kimchi infografika

Tady se dozvíte všechno, co jste kdy chtěli vědět o kimchi, ale báli jste se číst tak dlouhý článek.

Tak se nebojte a čtěte, stejně už jste začali.

Na světě existují dva typy lidí: ti, kteří kimchi milují, a ti, kteří si ho dříve či později zamilují. To není naše zbožné přání, to je realita kolem nás.

Jedinou výjimkou je Jižní Korea, tam ho už teď milují všichni. Podává se ke každému jídlu a jí ho samozřejmě i děti. Průměrný Jihokorejec sní přibližně 18 kg kimchi za rok.

O významu kimchi pro korejskou kulturu a stravování svědčí i úsměvné korejské přísloví: „Muž může žít bez ženy, ale nemůže žít bez kimchi.“

To jsme se nasmáli, tak jdeme dál!

 

Není zelí jako zelí

Kimchi (u nás se čte a často i píše kimči) má k českému zelí tak daleko, jako je cesta právě do Koreje.

Kdybychom měli vystihnout chuť kimchi jedním slovem, řekli bychom hravost. Oproti kysanému zelí má výraznější a slanější chuť, křupe, příjemně štípe a brní na jazyku.

Kvašením získává zelenina intenzivnější a vrstevnatější chuť, která obohatí spoustu pokrmů. Díky tomu má i jiný záměr na talíři.

 

Jak a s čím jíst kimchi

Kimchi si můžete dát samostatně, jako přílohu nebo ho použít jako přísadu do svých oblíbených jídel – nejlépe až nakonec či rovnou na talíř.

Pokud s ním teprve začínáte, dejte si třeba pár vidliček kimchi ke každému jídlu na trávení. Zvyknete si na jeho chuť a pak už bez něj nedáte ani ránu. Uvidíte. Kimchi je totiž perfektním dochucením každého jídla. Je lehce kyselé, pikantní, křupané a studené. Proto všude tak dobře vyvažuje. 

Kimchi od Živiny vyrábí naše kuchařky v Přerově pouze z prvotřídních a čerstvých surovin. Místo tradiční rybí omáčky používáme japonskou sójovku Kikkoman, díky tomu více vyhovuje evropským chutím a je udržitelnější potravinou čistě rostlinného původu.

Většinu lidí překvapí, že kimchi vlastně až tak nepálí. Kdo má ostré rád, ať zkusí naše Kimchi Pálivé, pro ty ostatní včetně dětí máme Kimchi Nepálivé.

Naše Kimchi je prý až tak dobré, že ho naši zákazníci jí nejraději samotné. Stejně jsme si ale pro vás připravili několik ízy pízy inspirací a receptů, aby vám to objevování kimchi šlo zlehka.

JV9_4414 JV9_4436 JV9_4546

  

Kde to fermentuje, tam to žije

Kimchi si díky svým vědecky prokázaným účinkům na lidské zdraví zasloužilo zařazení světově uznávaným časopisem Health mezi 5 nejzdravějších pokrmů světa.

Kvašením si zelenina uchovává cenné vitamíny, minerály a další zdraví prospěšné látky. Fermentační proces je jedním z nejekologičtějších způsobů uchovávání potravin a zároveň procesem konzervace. Konzervanty byste tedy v našem kimchi hledali marně.

Kimchi se často přezdívá zabiják chřipky. Typická stogramová porce vám poskytne více než polovinu doporučené denní dávky vitamínu C. A to samozřejmě není vše!

Obsahuje také antivirotika a pozitivně ovlivňuje střevní mikrobiom, který je hlavním stavebním kamenem imunitního systému a také zdrojem dobré nálady. Nejen tím napomáhá trávení (pozn. redakce: je to tak, vykadíte se tak dobře, že to budete hlásit všude kolem), posiluje imunitu a podporuje kardiovaskulární systém.

Kimchi tedy nejen zlepšuje chutě, ale také pomáhá trávit těžší jídlo, jak je třeba pizza.

S každým soustem konzumujete pořádnou porci vitamínů (zejména A, B1, B2, C), minerálů (např. železo, vápník, selen), velké množství antioxidantů a probiotik ve formě přátelských Lactobacillus bakterií.

Kimchi je prostě nabité živinami. vysoký obsah vlákniny a přitom nízký obsah kalorií, čímž je ideální pro hubnutí.

JV9_3542 JV9_3712 JV9_3436 (1)

  

Tlumočíme vaše zkušenosti

Ptali jsme se všech průkopníků stravování kolem a tohle jsou vaše přetlumočené zkušenosti z „první kimchi fronty“.

Když Majka poprvé slyšela „kvašená zelenina“, tušila, že kimchi bude kyselé a dlouhou dobu ho vůbec nevyzkoušela. Nakonec ji inspiroval manžel a začala s ním kimchi snídat. Pak jím nahrazovala i přílohy jako je chleba a přišlo jí, že díky němu zhubla. Dnes už má na něm závislost a jí ho v podstatě denně. Jen tak po jídle pár vidliček nebo jako přílohu k vajíčkům, hummusu a k rýži.

Markéta po porodu hodně řešila svou imunitu. Byla stále nemocná a navštívila hned několik lékařů, aby ji pomohli. Pak se i na jejich doporučení začala více zajímat o střevní mikrobiom, pečovat o něj a díky tomu narazila na kimchi. Konečně se cítí skvěle, může zase sportovat a nestává se jí jako dřív, že by ji večer pálila žáha a ráno škrábalo v krku.

Veronika vnímá kimchi jako trend, tak to také chtěla zkusit. Trvalo ji asi čtvrt roku, než ho začala pravidelně jíst. Denně sportuje a na podzim a v zimě chtěla kimchi zkusit kvůli imunitě, teď už ho jí hlavně kvůli chuti a dobrému pocitu.

Náš děda Radek odjakživa jedl nakládané zelí a říkal tak ze začátku i kimchi. Vždy nás dlouze sledoval, když jsme ho jedli, a jednou ráno se k nám zničehonic přidal a od té doby ho jí denně (tušíme, že je to kvůli jeho poslední návštěvě u doktora, který mu pohrozil, že nesmí jíst tolik uzenin kvůli riziku rakoviny střev).

Když Bohumka poprvé ochutnala kimchi, okamžitě tomu propadla. Jejím rituálem je kimchi večer u práce nebo u televize. Hlavně ty dny, kdy se jí nechce vařit. Usíná se jí s dobrým pocitem a tvrdí, že kimchi musí mít doma každý. Hlavně prý lidi, co nevaří.

Martina poprvé ochutnala kimchi až díky Živině a hned se zamilovala. Nyní je závislá hlavně na pálivém kimchi. Jí ho téměř ke každému jídlu a pochvaluje si své trávení. Za týden sní dvě skleničky kimchi, tedy půl kila. Nejraději ho má s rýží a k vejcím na snídani.

 

DSC07134-17  DSC07150-20 DSC07180-25

 

Smrdí, smrdí, toto smrdí

Smrdí či nesmrdí, to je oč tu běží. 

Pokud si kimchi připravujete sami doma, dokáže při kvašení opravdu prosmradit celý byt, ale jako hotový produkt v lednici je neškodný.

Jasně, někomu může ze začátku trochu smrdět, po třech porcích si každý ale rychle zvykne. Spoustě lidem naopak vyniká svou specifickou vůní.

 

Jak skladovat kimchi

  1. Neházejte kimchi jen tak do tašky. Naše kimchi je „živé“ a uvnitř sklenice vzniká tlak v důsledku fermentačního procesu. Může tak výjimečně dojít k úniku šťávy.
  2. Uložte ho víčkem nahoru. Jistota je jistota.
  3. Skladujte v lednici při teplotě od 2 do 6 °C.  Tím zpomalíte fermentační proces. Myslete také na to, že čím starší kimchi je, tím bývá kyselejší.
  4. Otevírejte pomalu nad dřezem. Pokud perlinkuje či bublá, nic se neděje. Jde o přirozený projev činnosti probiotických kultur.
  5. Po otevření ho uchovávejte nadále v lednici. Jísto ho můžete i po roce, ale garantujeme, že budete rádi, když vám ho někdo nesní. Dobrou chuť!

 

Něco vám pořád není jasné? Máme něco doplnit do článku? Napište Martinovi na martin@zivina.cz a my se na to hned koukneme.

Zákulisí Živiny můžete také sledovat na našem Instagramu a další články vám neuniknou na Facebooku.