Zapečený lilek s rajčatovou omáčkou a parmazánem
Melanzane alla Parmigiana – zapečený lilek s rajčatovou omáčkou a parmazánem. Voní po Itálii, chutná po Itálii. Snadno a rychle. Mňam!
Suroviny (4 porce)
- 2 větší lilky nakrájené na tenké plátky
- 2-3 lžíce Olivového oleje extra virgin
- 2-3 lžíce Rajčatového protlaku Živina
- 400 g pasírovaná rajčata
- 2 stroužky česneku
- 150 g parmazánu nastrouhaného
- 200 g mozarelly natrhané
- Sůl a pepř dle chuti
- Čerstvá bazalka nebo Bazalkové pesto
1) Příprava lilku
Plátky lilku osolte a nechte 20 min vypotit a poté otřít. Opečte na pánvi s trochou oleje nebo grilujte.
2) Příprava omáčky
Na oleji krátce opečte česnek, přidej rajčatový protlak, krátce orestujte, přidejte pasírovaná rajčata, sůl, pepř. Přidejte bazalku nebo lžíci bazalkového pesta. Vařte 15 min.
3) Pečení
Do zapékací mísy vrstvěte: omáčku, lilek, mozzarellu, parmazán. Opakujte, dokud nedojdou suroviny, vršek zakončete sýrem. Pečte při 180 °C asi 30–35 minut dozlatova.
Tip: Podávejte s čerstvým chlebem nebo salátem.
Ideální jako vegetariánský oběd či večeře.