Pan Lilek na Thajském zeleném kari do 15 minut

 

Připravit si doma asijské jídlo není jen tak. Základem dobrého kari jídla je pasta, která zabere nějakou přípravu, včetně nákupu surovin a samotného vaření. Proto jsme v Živině ve spolupráci se Štěpánem Návratem, majitelem restaurace Pru58 a Cafe Buddha připravili tyto kari pasty za vás. Jídlo jako z restaurace si tak připravíte doma za pár minut a o třetinu levněji, jako v restauraci. Základem tohoto receptu je Thajské zelené kari. Není to nic jednoduchého, nicméně pro představu vám popíšeme, z čeho všeho jsme Thajské zelené kari v Přerově v Živině uvařili. Na Thajské zelené kari jsme použili zelené chilli cayene, zelené chilli, stonky citronové trávy, galangal, šalotku, česnek, limetkový list, koriandr čerstvý, čerstvou kurkumu, černý pepř, římský kmín, koriandrové semínko a thajskou bazalku pro zvýraznění zelené barvy kari pasty.

 

Recept na Pana Lilka na thajském zeleném kari

    • Vegan
    • Doba přípravy: 15 min 
    • TIP: Balíček na vaření koupíte tady

Co potřebujete na 2 porce:

Jak na to:

1) Orestujte lilek

Na plně rozpálené pánvi na nearomatickém oleji (použijeme slunečnicový nebo řepkový) restujte lilek nakrájený na 1,5 cm plátky z obou stran. Plátky rozložíme na pánvi a necháme je, dokud nebudou mít karamelizovanou barvu, aby měly lehce připečenou chuť. Během toho je dosolíme sójovou omáčkou či solí a můžeme lehce opepřit. Pokud se z pánve kouří, ztlumíme výkon.

2) Zredukujte kari pastu

Pánev vytřete papírovým ubrousek a znovu ji zakápněte olejem. Kari pastu zarestujte na oleji s citrónovou trávou asi 1 minutu. Přilejte kokosové mléko a redukujte. Poté přidejte půl lžíce cukru a kapku sójové omáčky. Pokud máte rádi pikantní a zároveň výrazné chutě, přidejte zelenou chilli paprička. Omáčku povařte ještě cca 2-3 minuty.

3) Servírujte

Uběhlo sotva 15 minut a skvělé kari je hotové. Kari omáčku přendejte na talíř, posypte natrhaným koriandrem a bylinkami dle chuti. Dopřát si ho můžete s miskou jasmínové rýže.