Butter chicken – lahodné krémové kuře na kari

Souhra chutí, vůní a pestrých barev – to si každý představí, když slyší spojení indická kuchyně. Ale co když vám řekneme, že si můžete připravit a vychutnat indické butter chicken i doma? A navíc jednoduše! S naší jemnou Tikka Masala omáčkou je to hračka. Recept na krémové kuře pro vás připravil náš šéfkuchař Ondřej Dufek. 

tikka

2-3 porce

Doba přípravy: 30-40 minut

Doba marinování: minimálně 3 hodiny, ideálně přes noc

Na butter chicken budeme potřebovat:

  • 200 g kuřecího masa
  • 2 stroužky česneku
  • 1 cm zázvoru
  • 2 lžíce jogurtu
  • Špetku soli, garam masala koření, hřebíček, kardamom, skořici
  • 200 g rýže vařené 1:1 s vodou
  • 1x Tikka masala omáčku nepálivou
  • 2 lžíce Ghí (přepuštěné máslo)
  • 75 ml smetany
  • 5 g koriandru
  • Citron a cukr na dochucení
  • Kvalitní černý pepř

tikka2 

Postup přípravy

  1. Začneme marinádou. Do misky si nakrájíme kuřecí maso na kostky, přidáme k němu nastrouhaný česnek, zázvor, veškeré koření a jogurt. Následně směs necháme alespoň 3 hodiny v lednici. Ideálně přes noc.
  2. Poté si připravíme rýži. Nejprve ji v misce pečlivě omyjeme (dokud voda nebude úplně čirá). Poté rýži scedíme, vložíme do rýžovaru a zalijeme vodou. V rýžovaru rýži vaříme v poměru 1:1 (rýže:voda), tedy na jeden hrnek rýže jeden hrnek vody.
  3. Než se nám rýže uvaří, máme čas připravit krémovou omáčku a maso. Nejprve si na pánvi rozehřejeme ghí a následně na něj přidáme kuřecí maso. To pečlivě restujeme dozlatova (pozor – bude mít tendenci se připalovat). Poté na rozpálenou pánev přidáme Tikka masala omáčku, kterou chvíli povaříme. Nakonec přidáme smetanu.
  4. Vše vaříme po dobu 5 minut a máme téměř hotovo. 
  5. Celý pokrm dochutíme dle libosti a ozdobíme nasekaným koriandrem. A máme hotovo.

 

Mňam!

 

Jak se jí butter chicken?

Máslovou, krémovou omáčku butter chicken nejlépe doplní dušená rýže, například basmati. Někdy se butter chicken také podává s indickým chlebem.

Co je ghí?

Ghí je přepuštěné máslo, které se získává pomalým zahříváním másla, dokud se neoddělí tuková složka od mléčných bílkovin a vody. Má výraznou chuť, lehce oříškovou, a hodí se k vaření při vyšších teplotách. Hojně se používá v indické kuchyni.

Co je Garam masala koření?

Garam masala je směs koření, která obvykle obsahuje koriandr, kmín, kardamom, hřebíček, skořici, černý pepř, muškátový oříšek a zázvor. Složení se může lišit podle regionu a rodinné tradice.

Co je to kardamom?

Kardamom je aromatické koření, které se získává ze semen rostlin příbuzných zázvoru. Má výraznou, lehce nasládlou sladkou chuť s nádechem citrusů. Často se používá do pečiva, kari nebo čajů. Existují dva druhy – jemnější zelený a černý, který má výraznější chuť.

Jak oloupat zázvor?

Zázvor lze jednoduše oloupat lžičkou – slupku jemně seškrabujte, abyste odstranili jen tenkou vrstvu. Pokud preferujete nůž, použijte malý a ostrý, abyste měli větší kontrolu a neodkrojili příliš. Pro snadnější manipulaci můžete zázvor rozdělit na menší kousky a loupat každý zvlášť.

 

Objevte další jednoduché recepty!