Hutný shiitake vývar s pšeničnými nudlemi do 15 minut

 
Pesto do vývaru? Přesně tak! Dneska si uvaříme hutný vývar s pšeničnými nudlemi a naším shiitake pestem, které jsme připravili ve spolupráci s kreativní kuchařkou Chili Ta
 
 
Recept na hutný shiitake vývar s pšeničnými nudlemi
 
• Vegan a bez lepku
• Doba přípravy do 15 minut
• Vybrané ingredience v jednom balení najdete zde.
 
Co potřebujeme na 2 porce:

150 g pšeničných nudlí
Pesto Shiitake (2 lžičky)
100 g tofu / nakrájet na kousky
Sójová omáčka a sezamový olej z praženého sezamu
• Zeleninu: zelí, cibule, mrkev, zázvor
 
Jak na to:
  1. Zeleninu (zelí, cibuli a mrkev) nejdřív trochu opečeme na oleji a necháme ji zkaramelizovat, aby pustila svou přirozenou sladkost a šťávu.
  2. Přidáme dvě vrchovaté lžičky shiitake pesta. Pesto vždy nabíráme čistou lžičkou, pak nám v lednici vydrží překvapivě dlouho.
  3. Přihodíme čtyři silnější plátky zázvoru, které před koncem vyndáme. Zázvor vývar krásně provoní a dodá mu lehký šmrnc.
  4. Přidáme sójovou omáčku na dosolení, kterou nešetříme, a vše zalijeme vodou.
  5. Vývar dochutíme pár kapkami oleje z pražených sezamových semínek. Ten je mnohem aromatičtější než ten za studena lisovaný.
  6. Uvaříme pšeničné nudle a na slunečnicovém nebo řepkovém oleji orestujme na kousky nakrájené tofu.
  7. Nudle zalijeme naším krásným a voňavým vývarem, přidáme tofu a vše posypeme pažitkou.
  8. Tadá, a máme hotovo. Dobrou chuť  a mňam!

1-157

 

Shiitake je jednou z nejstarších známých jedlých hub. Má bohatou, sytou chuť a charakteristickou vůni. Její chuť je údajně až 10x koncentrovanější než u jiných hub, proto jí neskromně říkáme umami bomba. Navíc má vysokou výživovou hodnotu, ale velmi nízkou energetickou hodnotu. Takže nasytí bez zbytečných kalorií. 

 
1-48
 
Jak vzniklo naše shiitake pesto 
 
Shiitake houby jsme táhle povařili v naší teriyaki omáčce, přidali skořici, badyán, mořskou řasu, malé kousky kešu oříšků, ale také čerstvý zázvor a trochu třtinového cukru. Díky vybraným ingrediencím je pesto shiitake výrazné natolik, že 1-2 lžičky dochutí každý zeleninový vývar.