Italské omáčky

Chuťově vyladěné pesto z thajské bazalky, které jsme připravili ve...

Minimálně 2 porce Autenticky italská 90 % čerstvých rajčat...
Pravá italská kuchyně u vás doma
Jednoduchost, kvalitní suroviny a plná chuť – to jsou tři pilíře italské kuchyně. A vše se točí právě kolem italských omáček – tvoří základ stovek variací, které se region od regionu liší nejen složením, ale i technikou přípravy. Od lehkého sugo di pomodoro po pomalu tažené ragù alla bolognese – každá italská omáčka nese otisk místa, odkud pochází.
Základní italské omáčky na těstoviny
Znalost základních italských omáček na těstoviny je nezbytná pro každého, kdo chce proniknout do tajů pravé italské kuchyně. V Laziu vznikla proslulá carbonara, v Janově aromatické pesto alla genovese, v Římě minimalistická cacio e pepe. Tyto omáčky nejsou jen doplňkem k přílohám – jsou samostatným nositelem chuti a často i kulturním symbolem daného regionu.
Jak vybírat druh italské omáčky podle těstovin?
Dlouhé těstoviny jako spaghetti nebo tagliatelle se hodí k jemným omáčkám, např. sugo di pomodoro. Krátké tvary jako penne či rigatoni lépe zachytí hustší omáčky typu ragù nebo amatriciana. Rýhované těstoviny „nasají“ chuť, široké jako pappardelle ladí s masovými omáčkami. Ke studeným omáčkám, jako je pesto, se nejlépe hodí kratší spirálky. Správné kombinace nejsou náhoda – vycházejí ze staletí italské kulinářské praxe.