Kombucha: co to je a jak se vyrábí?

2_3

Kombucha – to je slovo, které se v Česku skloňuje stále častěji. Možná jste ji už ochutnali, možná jste o ní jen slyšeli a možná se ji brzy chystáte vyzkoušet.

Ať už je to jakkoli, tento článek vám poskytne všechny praktické informace o tom, proč by kombucha měla mít své jisté místo ve vaší ledničce.

Od její historie, přes výrobu až po často kladené otázky, právě tady zjistíte vše, co byste rádi věděli o tomto oblíbeném fermentovaném nápoji.

 

Co je kombucha?

Kombucha je fermentovaný nápoj, který se vyrábí z čajového nálevu za pomoci symbiotické kolonie kvasinek a bakterií. Proces fermentace přeměňuje cukr na kyseliny, enzymy a probiotika, což kombuche dodává její charakteristickou chuť a zdraví prospěšné vlastnosti.

 

Historie kombuchy v kostce

Nápoj má údajně své kořeny v Číně a je starý více než 2000 let. První záznam o užívání kombuchy je z roku 221 př. n. l. v dynastii Tsin. Během staletí se pak tento „čaj nesmrtelnosti“ pomalu rozšířil po celém světě díky historickým obchodním cestám.

 

Jak se kombucha vyrábí?

Kombucha začíná přípravou kvalitního zeleného nebo černého čaje. Tento čaj je smíchán s cukrem, který slouží jako výživa pro symbiotickou kulturu bakterií a kvasinek (SCOBY – Symbiotic Culture Of Bacteria and Yeasts).

 

Kombucha a SCOBY

Kultura bakterií a kvasinek SCOBY spustí několikatýdenní fermentační proces, během kterého cukry přeměňuje na organické kyseliny, enzymy a probiotika. Při kvašení také vytváří celulózový škraloup, který připomíná houbu – právě tu si v souvislosti s kombuchou každý hned vybaví.

Celulózový škraloup slouží mikroorganismům ke stabilizaci vnitřního prostředí a částečnému omezení přístupu vzduchu.

Kvasnými procesy pak vzniká v nápoji řada organických kyselin – jablečná, mléčná, octová, glukonová nebo glukonorová. Výsledkem je lehce perlivý a osvěžující nápoj plný probiotik a dalších zdraví prospěšných látek.

 

Co znamená sekundární fermentace kombuchy?

Sekundární fermentace u kombuchy je druhá fáze kvašení, která následuje po hlavním (primárním) fermentačním procesu. V této fázi se kombucha přelije do uzavřených lahví (nejčastěji skleněných), často spolu s přidanými ingrediencemi, jako je ovoce, koření, bylinky nebo šťáva, a nechá se ještě několik dní dále kvasit při pokojové teplotě.

 

1_3 

Kombucha jedině bez pasterizace

Naše kombucha není – na rozdíl od jiných – pasterovaná, aby nepřišla o své prospěšné probiotické kultury. Díky své speciálně vyšlechtěné mikrobiální kultuře a vyladěné receptuře nemá navíc ani nepříjemnou octovou pachuť.

Pasterizace by zničila prospěšné mikroorganismy, což by znamenalo ztrátu mnoha zdravotních benefitů.

 

Proč kombuchu od Živiny stáčíme do plechovek a ne do skla?

Plechovky nabízejí mnohem lepší ochranu před světlem a vzduchem než sklo, což je klíčové pro zachování té nejlepší kvality naší nepasterizované kombuchy. Jen tak se k vám dostane nápoj s maximálními zdravotními benefity a tou nejlepší chutí.

Hliníkové plechovky procházejí úpravou, aby byly vhodné pro uchování tohoto citlivého nápoje. Do každé plechovky se aplikuje tenká vrstva speciálního laku, která se vytvrdí v peci. Tato úprava chrání nápoj před kontaktem s hliníkem a nijak neovlivňuje chuť ani kvalitu Kombuchy.

 

Plechovky z pohledu recyklace

Hliníkové plechovky jsou také vysoce efektivní z hlediska recyklace, což přináší výrazné úspory energie. Plechovky lze na rozdíl od skla recyklovat nekonečněkrát bez ztráty kvality materiálu. Díky tomu se jedná o nejrecyklovanější nápojový obal na světě.

Navíc jsou lehké a nerozbitné a díky tomu nám i vám zajišťují méně starostí s transportem.

 

5_1

A proč kombucha obsahuje cukr?

Cukr není do nápoje přidáván jako ochucovadlo, ale jako nutný zdroj výživy pro bakteriální složku produktu. Naše kombucha proto není sladká jako běžné limonády. Naopak má přirozeně kyselou chuť s jemnou perlivostí.

 

Jak dlouho vydrží kombucha v lednici? 

Kombuchu je nutné skladovat v lednici, kde vydrží až 4 měsíce. Právě protože je nepasterovaná, je důležité uchovávat ji v lednici. Tím předcházíte pokračování procesu fermentace v plechovce.

 

Může se kombucha zkazit?

Ano, kombucha se může zkazit, zvlášť pokud není správně skladovaná. Poznat to lze podle nepříjemného zápachu, plísně na povrchu nebo výrazně změněné chuti. Při jakékoli pochybnosti je lepší nápoj nepít, aby nedošlo k zažívacím potížím. Nepasterizovaná kombucha od Živiny vydrží v lednici až 4 měsíce.
 

Pozor na domácí výrobu kombuchy

Domácí výroba kombuchy může být za určitých podmínek riziková. U některých konzumentů se objevily alergické reakce, nevolnosti, záněty svalů, překyselení krve a jaterní problémy. Většinou šlo právě o domácí výrobu, kdy mohl být nápoj kontaminován nežádoucími mikroorganismy. Riziko může představovat i nádoba, ve které se kombucha připravuje.

 

Blogová fotka  

Jak se čte kombucha?

Přestože se tento fermentovaný nápoj píše „kombucha“, v češtině se nejčastěji vyslovuje jako kombuča – tedy s „č“. Výslovnost odpovídá přirozenému způsobu, jakým český jazyk přejímá cizí slova.

 

A obsahuje kombucha kofein?

Kombucha běžně obsahuje malé množství kofeinu, protože se vyrábí z čaje. Pokud jste na kofein citliví, dejte si kombuchu ráno nebo po obědě. Skvěle nastartuje metabolismus a povzbudí. Přečtěte si o účincích kombuchy víc.

6_1 

 

PS: Naše kombucha je samozřejmě vyrobená v České republice, takže můžete mít jistotu, že vždy dostáváte 100% čerstvý a kvalitní produkt.

 

Zdroje

Britannica

Wikipedia