Italská kuchyně u vás doma snadno a rychle

Pokud jako my také nežijete v Itálii a nemáte čas na pěstování vlastních slaďoučkých rajčat na úpatí Vesuvu, udělali jsme pro vás vše mnohem jednodušší. A taky mňamóznější.

 

S našimi čtyřmi italskými pomocníky snadno zvládnete rychlou večeři, oběd do krabičky nebo slavnostní rodinnou večeři. Stačí pár minut a máte na stole italské jídlo, po kterém by skočila i Sophia Loren. Viva la Živina!

Rajčatová omáčka italská

Tak jednoduchá a dobrá, že je to skoro podezřelé. Rajčatovou omáčku tvoří z 90 % pouze čerstvá italská rajčata. K tomu je jemně ochucená listy bazalky a řapíkatého celeru. Stačí ohřát, smíchat s těstovinami, posypat parmazánem a ozdobit čerstvou bazalkou. Mňam!

Tip: Pro krémovější verzi vmíchejte mascarpone nebo přidejte restované maso pro sytější variantu.

Boloňská omáčka po našem

Lehká, zeleninová a fakt výborná. Naše rostlinná Boloňská omáčka je plná šťavnatých italských rajčat, celeru, mrkve, cibule a voňavých bylinek. Vařili jsme ji pomalu dlouhé hodiny, abyste vy už nemuseli. Omáčka je ideální na špagety, lasagne, zapékané pokrmy nebo pizzu.

Tip: Stačí otevřít sklenici, zředit 1:1 vodou nebo vývarem a prohřát. Výsledek? Boží.

Bazalkové pesto s kešu

Tohle pesto vás přenese rovnou do Ligurie – a přitom vzniká z čerstvé bazalky od českých pěstitelů. Mixujeme ji s kešu ořechy, extra panenským olivovým olejem a špetkou česneku, aby vznikla plná, vyvážená chuť bez zbytečností. Bazalkové pesto od Živiny je rychlovka, co chutná jako z trattorie – hotové raz dva, mňam navždy.

Tip: Je ideální na těstoviny, noky, do salátů, na sendviče i k pečené zelenině.

Rajčatový protlak z moravských rajčat

Poctivý základ, který drží svět (a spoustu jídel) pohromadě. Vzniká jen z těch nejsladších letních rajčat, která dozrála pod moravským sluncem a sotva stihla opustit pole – hned putovala do sklenice. Hustý, sytě červený a krásně aromatický.

Tip: Rajčatový protlak přidejte do boloňské, rajské, guláše nebo jen tak na pizzu a uvidíte, jak chutná rajče, když se s ním zachází s láskou. Mňam!

 

A co vy – jakou z italských omáček od Živiny ochutnáte jako první? Ať už sáhnete po jakékoli skleničce, jedno je jisté: italské jídlo doma ještě nikdy nebylo tak jednoduché a mňam. Tak šup do kuchyně, těstoviny už se vaří!