Soba salát se svěží tahini zálivkou a křupavým tofu do 15 minut

 

Uvařit si doma asijské jídlo není jen tak. Základem je vždy dobrá omáčka, jejíž příprava dá ale zabrat. Proto jsme v Živině ve spolupráci se Štěpánem Návratem, majitelem restaurace Pru58 a Café Buddha, připravili různé asijské omáčky za vás. Jídlo jako z restaurace si tak uděláte doma za pár minut a za třetinu ceny. Dnes si dáme skvělé a rychlé jídlo, které se hodí třeba ke sdílení u stolu, když mají přijít kamarádi.

Nejdřív se vrhneme na soba salát se svěží tahini zálivkou a k tomu si uděláme krásně křupavé tofu. Pokud jste stále nepřišli na chuť tofu, s naší Vietnamskou BBQ omáčkou si ho určitě zamilujete. Omáčka se do něj skoro zázračně vsákne a tím ho krásně dochutí a vytvoří křupavou strukturu. Základem tohoto receptu je Svěží Tahini zálivka a Vietnamská BBQ omáčka. 

Není to nic jednoduchého, nicméně pro představu vám popíšeme, z čeho všeho jsme zálivku i omáčku v Přerově v Živině uvařili. Naše Svěží Tahini zálivka obsahuje samé zdravé věci, které jsou výrazné samy o sobě. Je v ní spousta zázvoru, sezamu, rýžového octa, sójové omáčky Kikkoman či čerstvé citrónové šťávy. Vietnamská BBQ omáčka má zase kouřové aroma a je voňavá po citrónové trávě. Dochucená je sójovou omáčkou Kikkoman, bílým pepřem a medem.

 

Recept na Soba salát se Svěží tahini zálivkou a křupavým tofu

  • Doba přípravy: Do 15 minut

Co potřebujete na 4 porce soba salátu:

  • 1/3 - 1/2 skleničky Svěží Tahini zálivky
  • 300 g pohankových Soba nudlí
  • Zeleninu, co lednice nebo sezóna dala. My použili ředkvičky, cherry rajčátka, okurku, polníček, červenou cibuli a papriku
  • 1 avokádo
  • Opražený sezam

Co potřebujete na 4 porce křupavého tofu:

Jak na to:

Nejprve uvařte pohankové soba nudle. Vložte soba nudle do vroucí vody na 3 minuty. V balení jsou po svazcích, takže na 1 porci použijeme jeden svazek. Hotové soba nudle scedíme a ihned je zchladíme tím, že je propláchneme studenou vodou a necháme odstát.

Mezitím pokrájíme zeleninu a rovnou ji dáváme do servírovací mísy. Rajčata cherry krájíme na půlku, z okurky odstraníme vodnatou dužinu, aby nepustila do salátu zbytečně moc vody, nakrájíme půlměsíčky na plátky. Přidáme salát (rukola, polníček, špenát), výhonky, cibulku. 

Avokádo rozpůlíme. Jednu půlku necháme na servírování a první půlku nakrájíme na kostičky a přidáme do mísy. Do mísy přidáme zchlazené soba nudle a na závěr zalejeme Svěží tahini zálivkou. Před otevřením zálivku protřepejte. Na 4 porce jsme použili necelou polovinu skleničky této zálivky. Salát v míse promícháme, ideálně rukama.

Hotový salát nandáme na větší talíř, pokud se ho rozhodnete sdílet s přáteli. Nakrájíme druhou půlku avokáda na tenké plátky a rozprostřeme na salátu dle obrázku. Ve finále můžete salát posypat praženým sezamem. Pokud máte rádi pálivé, přidejte čerstvou chilli papričku nakrájenou najemno. 

Nyní se vrhněte na přípravu tofu.

Pánev rozpálíme na vyšší stupeň (8 z 9). Tofu opláchneme ve vodě a překrojíme na 1,5 cm plátky a pomalu restujeme na oleji, než nám voda z tofu odejde. Tofu je všeobecně hodně vodnaté, necháme ho odkapat před restováním, případně otřeme vodu papírovou utěrkou, aby to na pánvi neprskalo. Tofu je hotové po cca 2 minutách, kdy je na povrchu křupavé a vevnitř stále vláčné a měkké. 

Teprve poté jdeme glazovat tofu ve Vietnamské BBQ omáčce, protože tofu jako takové nemá žádnou specifickou chuť. Omáčku opět před použítím protřepeme.

Plátky tofu znovu položíme na pánev, necháme prohřát a zakápneme olejem. Omáčkou potřeme všechny plátky, přidáme na vyšší výkon (cca 7 stupeň z 10) a otočíme tofu plátky natřenou stranou na pánev. Tofu malinko přitlačíme na pánev, aby se omáčka dostala do všech jeho koutů a míst. Nyní zvýšíme pánev na plný výkon a během okamžiku přetočíme na druhou stranu. V tu chvílí jsou tofu plátky hotové a krásně křupavé. Servírujeme na talíři společně s mísou soba salátu.

 

DSC03567-17_2