I špekáček na klacku může být gurmánský zážitek
Špekáčky, buřty, vuřty, nebo jak jim kdo říká – to je fenomén českých ohnišť, stálice vzpomínek na dětství a klasika letních grilovaček. Někdo se na ně možná dívá trochu svrchu, ale my říkáme: Dejte si k tomu Živinu a je to mňamka!
Buřt nad zlato
Ano, mohli byste grilovat argentinské hovězí steaky nebo udit volně lovené lososy, ale co si budem – opékání buřtů má svoje kouzlo. Oheň, parta lidí, deka, pivko nebo Kombucha a pak ten hezky ožehnutý špekáček s křupavou kůrkou a šťavnatým masem uvnitř.
Když k tomu přihodíte naši poctivou Hořčici, Kečup z pečených rajčat, pár koleček nakládané Cebolly nebo pár vidliček křupavého Kimchi… gurmánství je rázem na světě. Mňam.
Jak nařezat špekáčky
Existuje prý osm způsobů, jak nařezat špekáčky. To je skoro na knihu! Ale my si to nebudeme komplikovat. Udělejte křížky na koncích a pár šikmých řezů po stranách. Díky tomu vám buřt nevybouchne a propeče se tak akorát.
A nezapomeňte ho otáčet – ideálně s vychlazeným nápojem v jedné a klackem v druhé ruce.
Tip: Kde najít veřejné ohniště
Nemáte vlastní zahrádku a chcete si venku opéct buřty legálně a bez stresu? Mrkněte na Mapy.cz a hledejte „veřejné ohniště“.
Jak naložit špekáčky na gril
Chcete ještě intenzivnější chuť? Zkuste je naložit na pár hodin:
- s hořčicí, medem, česnekem a trochou piva
- nebo do směsi sójovky a jablečného octa s cibulí
Pak je grilujte nebo hoďte na klacek – svou chutí se vám bohatě odvděčí.
A co když prší? Špekáčky v troubě
Nezoufejte. Grilované špekáčky v troubě jsou překvapivě skvělé. Špekáčky nařežte a řezy vymažte hořčicí, položte je v pekáči na směs cibule, česneku a papriky. Vše přelijte směsí rajčat, černého piva a kečupu – a šup s tím do trouby.
Pečte je zakryté alobalem při 180 °C asi 20 minut, potom bez alobalu dopékejte ještě asi 15 minut. A máte hotovo i bez ohně!
Tak hurá k ohni!
I špekáček na ohni může být král grilovačky, když to vezmete za správný konec. Stačí trocha lásky, pár extra doplňků a špetka kreativity.