Smažené rýžové kuličky plněné thajskou bazalkou a tofu

Vítejte u receptu na smažené rýžové kuličky plněné thajskou bazalkou a tofu. Tato lahodná kombinace nabízí rozmanité chutě, které potěší každého milovníka dobrého jídla. Připravte se na neodolatelnou lahůdku s exotickým nádechem!

koule_1 

SUROVINY : 

Na kuličky : 

Na obalení : 

Na ozdobu : 

Celková doba přípravy 55 minut

koule2 

POSTUP : 

1. Nejprve si dáme vařit rýži dle návodu. Po uvaření dáme stranou. V hluboké pánvi si rozehřejeme arašídový olej a pozvolna na něm pražíme cibulku nasekanou na jemno. Jakmile začne na okraji zlátnout, vložíme uvařenou rýži a za občasného míchání smažíme cca 10 minut. Do této usmažené rýže nalijeme vodu a necháme ji vyvařit. Rýže začne být více lepkavá a toho chceme dosáhnout. Pro ještě lepší lepkavou konzistenci, vložíme do rýže kukuřičný škrob a důkladně zamícháme. Stáhneme z plotny a dáme stranou vychladnout. 

2. Na pánvičce si opražíme 30 g nesolených arašídů. Pražíme je pomalu na mírném ohni a poté je nasekáme na hrubo. Druhou polovinu arašídů nepražíme, tu vložíme do mixéru a pomeleme na jemno. 

3. V misce si smícháme najemno nastrouhané tofu, pesto, nahrubo nasekané arašídy, najemno nastrouhaný česnek, osolíme a opepříme. Tuto směs dáme stranou a budeme s ní plnit rýžové koule. 

4. Do navlhčené dlaně vložíme cca 1 polévkovou lžící rýže a zadní stranou lžičky si vytvoříme důlek, do kterého vložíme cca 2 čajové lžičky směsi z tofu. Opatrně zabalíme, (kdyby nám rýže nestačila, přidáme) a v dlaních vytvoříme kuličku. Dáme stranou na talíř. Takto pokračujeme do té doby, dokud máme rýži a směs z tofu a pesta. 

5. Do hlubokého menšího kastrolu nalijeme rostlinný olej (alespoň tolik, aby byla kulička do poloviny ponořená) a rozpálíme na vyšší plamen. 

6. V hlubokém talíři si smícháme strouhanku a pomleté arašídy. V této směsi vždy jemně navlhčenou rýžovou kuličku (opět za pomoci vlhkých rukou) obalíme a v rozpáleném oleji smažíme do zlatavé barvy. Tímto způsobem smažíme všechny kuličky. 

7. Nyní můžeme servírovat. Rostlinou majonézu halabala rozprostřete na talíři, ze salátu a z proužků mrkve vytvoříme tzv. hnízda a na ně poklademe usmažené rýžové koule.

koule1 

Autorem tohoto receptu je @bohokristyna.