Proč zařadit do jídelníčku fermentované potraviny?

Fermentované potraviny jsou pro naše zdraví prospěšné hned z několika důvodů. Patří sem například kimchi, které je tradiční korejskou fermentovanou zeleninou. Důležité benefity fermentovaných potravin spočívají v obsahu probiotik a dalších bioaktivních látek. Zde je několik důvodů, proč byste měli zařadit do svého jídelníčku kimchi a další fermentované potraviny.

 

JV0_0917_1

 

  1. Podpora trávení skrze probiotika: Fermentované potraviny, jako kimchi, obsahují probiotika, což jsou hodné bakterie prospěšné pro naše trávení. Tyto probiotika působí v našich střevech a pomáhají trávit potravu. Důležitější je, že udržují rovnováhu mezi dobrými a špatnými bakteriemi ve střevech, což je klíčové pro zdraví trávicího systému.
  2. Podpora imunity: Zdravá střeva jsou důležitá z hlediska naší imunity, protože až 80 % naší imunitní odpovědi se nachází ve střevech. Probiotika ve fermentovaných potravinách mohou podporovat činnost imunitních buněk a snižovat záněty v těle, což přispívá ke zlepšení celkové obranyschopnosti organismu.
  3. Pozitivní vliv na psychické zdraví: Některé studie naznačují, že probiotické potraviny, jako je kimchi, mohou mít pozitivní vliv na psychické zdraví. Jsou zde zmínky o potenciální roli probiotik při snižování rizika deprese a zkoumání jejich vlivu na mozkové oblasti spojené s emocemi a kognitivními funkcemi. Tyto účinky by mohly být spojeny s propojením mezi mozkem a střevem.
  4. Prospěšné látky pro zdraví: Během fermentace potraviny produkují různé bioaktivní látky, jako jsou enzymy, aminokyseliny, organické kyseliny, fenolické sloučeniny a další, které jsou pro tělo prospěšné. Tyto látky mohou mít protizánětlivé a antioxidační účinky, což přispívá ke snižování zánětlivých stavů v těle a ochraně buněk před poškozením. 
  5. Zlepšení vstřebávání živin: Fermentace potravin může také zlepšit vstřebávání některých živin, jako je vitamín C a vitamíny skupiny B. Tyto živiny jsou důležité pro funkci imunitního systému a celkové zdraví.
  6. Ochrana proti patogenům: Probiotika v fermentovaných potravinách mohou pomáhat bránit před útoky patogenů a udržovat rovnováhu střevní mikroflóry. To je zvláště důležité v době, kdy jsme vystaveni různým infekcím a nemocem.

 

JV0_0955

 

I přesto, že studie ukazují pozitivní vliv fermentovaných potravin na zdraví, je třeba brát v úvahu, že výzkum stále probíhá a je nutné vyčkat na další výsledky. Nicméně zařazením fermentovaných potravin do jídelníčku můžete podpořit své trávení, imunitní systém a celkovou pohodu. A kromě toho, kimchi je také lahodnou a zajímavou alternativou ke konvenčním zeleninovým přílohám, která může obohatit váš jídelníček novými chutěmi a zážitky.